Eesti Telekomi väikeaktsionärid pöördusid Telia vastu taas kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia logo.
Telia logo. Foto: Lukas Balandis/Scanpix Baltic

Eesti Telekomi endised väikeaktsionärid pöördusid taas kohtusse, sest ettevõtte seitse aastat tagas ostnud Telia soovis väikeaktsionäride nõudeid hakata ühe kaupa rahuldama.

Telia esindaja Raidla Ellex Advokaadibüroo riputas oma kodulehele üles teate, et inimesed, kellel on Telia vastu nõudeid saavad neid ühe kaupa lahendada pöördudes büroo poole, ütles väikeaktsionäride esindaja advokaadibüroo Sorainen partner Reimo Hammerberg BNS-ile.

Kohus mõistis möödunud aasta lõpul Telialt väikeaktsionäridele välja 950 000 eurot. Hammerbergi sõnul peaks sellele summale lisanduma viivised summas 7 protsenti aastas ja kohtukulud. Kuivõrd Telia on asunud ühe kaupa nõudeid rahuldama, siis tuli kohtusse pöörduda, lisas ta.

Soraineni hinnangul on aktsionäridel õigus saada Telia Company AB-lt täiendav hüvitis koos viivise ja õigusabikuludega ja nõuded esitada täiendavaid lisadokumente või avaldusi ei põhine seadusel.

Harju Maakohus arutab kohtuasja 28. juunil, misjärel on tõenäoliselt suhteliselt ruttu uudiseid oodata, lisas Hammerberg.

Kuna riigikohus ei võtnud mööadunud aasta novembris menetlusse väikeaktsionäride kaebust, jäi kehtima teise astme kohtu otsus, mille alusel pidi Telia maksma väikeaktsionäridele Eesti Telekomi sundülevõetud aktsiate eest 950 000 eurot hüvitist.

Eesti Telekomi üleostmise järel maksti nii Eesti riigile kui väikeaktsionäridele 93 Eesti krooni aktsia kohta. «Vastavalt esialgsele analüüsile oli Eesti Telekomi aktsia õiglane väärtus vähemalt 20 krooni aktsia kohta rohkem kui Teliasonera makstud hüvitis. Teliasonera makstud hind tugines turuvapustuse ja likviidsuskriisi tingimustes vähenenud aktsia hinnale, mis ei kajastanud õiglaselt Eesti Telekomi väärtust,» märkis advokaadibüroo Sorainen 2010. aastal.

Varasemalt on hinnatud täiendava hüvitise suurust 28 miljonile Eesti kroonile ehk 1,8 miljonile eurole.

Harju maakohus määras 2010. aasta juulis Kawe Kapitali avalduse alusel Eesti Telekomi aktsiate väljaostupakkumise õiglase hüvitise määramiseks ühise esinduse, kelleks on vandeadvokaadid Raimo Hammerberg, Carri Ginter ja Urmas Volens Väikeaktsionärid pidid kohtu deposiiti õigusabikulude katteks tasuma 300 000 krooni. Hammerbergi sõnul avaldas väikeaktsionäridele kuulunud 200 000 aktsia omanikest üle poole huvi deposiidi maksmiseks.

Eesti valitsus tegi 2009. aastal otsuse müüa oma 27,17-protsendiline osalus EMT ja Elioni emaettevõttes Eesti Telekom, mis oli noteeritud Tallinna börsil. Eesti Telekom lahkus börsilt 2010. aasta alguses. Teliasonera võttis enne seda väikeaktsionäridelt Eesti Telekomi aktsiad sundülevõtmise käigus üle hinnaga 93 krooni aktsia kohta. Kawe Kapitalile kuulus ülevõtmise eel 5400 Eesti Telekomi aktsiat ehk 0,0039 protsenti kogu aktsiakapitalist, vähemusaktsionäridele kokku kuulus 1,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles