Kaubanduskoda: valitsus tõstab ilma aruteluta maksukoormust 500 miljoni võrra (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja hinnangul on valitsus otsustanud ilma igasuguse aruteluta tõsta Eesti maksukoormust vähemalt 500 miljoni euro võrra aastas ehk 2,5 protsendipunkti võrra SKTst.

«Sisuliselt on valitsus leppinud ilma igasuguse avaliku aruteluta kokku, et riigi maksukoormust tõstetakse uuel perioodil rohkem kui 500 miljoni euro võrra aastas,» ütles kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman pressiteate vahendusel.

«Selle võrra kogutakse raha täiendavalt nii ettevõtjailt kui kõikidelt teistelt maksumaksjatelt rohkem. Seega võime kõik arvestada, et viimase aja maksumuudatused ei pruugi jääda viimaseks,» rääkis Luman ja lisas, et tema hinnangul oleks Eesti majandust arvestades kohane maksukoormus kuni kolmandik SKTst, mis tagaks majanduse konkurentsivõime.

Eelmise valitsuse kinnitatud RES 2017–2020 järgi oli valitsuse eesmärk hoida riigi maksukoormus 33,5 protsendi juures SKTst. Uus valitsus on aga seadnud eesmärgiks tõsta uuel perioodil maksukoormust 2,5 protsendipunkti võrra 36 protsendini SKTst. Absoluutnumbrites tähendab see umbes pool miljardit eurot aastas, mis majanduse kasvades suureneb veelgi.

Kaubanduskoja juhatus otsustas neljapäeval toimunud koosolekul seda maksukoormuse tõusu taunida.

Kaubanduskoja juhatuse hinnangul on eksitav väita, et valitsus soovib uuel perioodil hoida maksukoormust stabiilse, kui see tegelikkuses tõuseb märkimisväärselt. «On ilmselge, et tootjad ja kaupmehed on sellise maksukoormuse suurenemisega sunnitud tõstma hindu, mis kajastub lõpuks ka tarbija ostukorvi hinnas,» ütles Luman.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles