Telia asub vanast heast vaskkaablist välja pigistama imekiirusi

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia vasetehnoloogia
Telia vasetehnoloogia Foto: Aivar Pau

Telia on valguskaablivõrgustiku rajamise kõrval asunud välja vahetama ka vana tüüpi ühendusi ning nendega uue tehnoloogia abil pakkuma praegusega võrreldes kümneid kordi suuremaid kiirusi.

Telia netikaablivõrku kasutab täna 240 000 lepingulist klienti. 149 000 neist jõuab ühendust vask- ja 91 000 kliendini valguskaabli teel. Vana hea, 15 aastat kasutusel olnud ADSL  võimaldab seejuures vaskkaablist välja pigistada kuni 20 Mbit/s kiirusi, valguskaabli samaks näitajaks on uusima tehnoloogia puhul 10 Gbit/s.

Loomulikult pole  kõigi vaskkaabliklientide puhul lootustki kiiresti ühendused optilise vastu välja vahetada – sel aastal jõutakse seda teha näiteks 7000 kliendil. Seetõttu on asutud senist ADSL-tehnoloogia asendama VDSL2 35b tehnoloogiaga, mille läbilaskevõime on ideaaljuhul  ja laboritingimustes juba kokku (alla- ja üleslaadmine) 400 Mbit/s.

Tõsi, kliendil tuleb selle kasutuselvõtuks välja vahetada ruuter. Telial tuleb aga vaskvõrgu moderniseerimise käigus vaskkaablite üksikud osad muuta lühemaks – senise kilomeetri asemel maksimaalselt kuni 400 meetrit, mis tähendab, et kapisõlmi tuleb ehitada rohkem.

Vask vs valgus - reaalsed tulemused Telia kontoris
Vask vs valgus - reaalsed tulemused Telia kontoris Foto: Aivar Pau

Põhjused sellisteks töödeks peituvad loomulikult klientide kasvavates vajadustes kiire interneti järele. Videosisu moodutab viimastel andmetel juba 80 protsenti kogu Telia internetiliiklusest. Lisaks kasvab pildi resolutsioon (UHD) ja värvigamma sügavus (HDR).

Telia Eesti võrgu- ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel tõdes, et Telia praktika näitab, et 400 meetri pikkusel vaskliinil suudetakse allalaadimise kiirus viia 250 Mbit/s.

«Eesseisva suve jooksul vormime need kogemused uuteks kliendipakettideks ning siis saavad paika ka uute pakettide kiirused. Kindlasti loome ka vaseklientidele võimaluse kasutada 100 Mbit/s kiirusega interneti püsiühendust,» selgitas Praakel.

Lisaks vasetehnoloogia arendamisele demos Telia täna ka uut optikavõrgu lahendust, kus alla- ja üleslaadimise kiirused ulatuvad 10Gbit/s. Praakeli sõnul on nimetatud lahendus täna selgelt tulevikku suunatud, kuid Telia soovib ka sellistes arengutes teerajaja olla.

Optilise võrgu arendamisel asutakse järgmisest aastast kasutama tehnoloogiat XGS-PON (10GB-ne sümmeetriline passiivne optiline võrk).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles