Põhjakorealased eelistavad üha enam kodumaist kaupa

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku kauba väljapanek Pyongyang
Kohaliku kauba väljapanek Pyongyang Foto: SCANPIX

Alustades porgandimaitselise hambapastaga ja lõpetades päikesepaneelide ja  mootorratastega eelistavad põhjakorealased üha enam kohalikku toodangut Hiinas tehtule.

Lõviosa tarbekaupadest tuleb endiselt Hiinast. Põhja-Koread külastanud turistid aga kinnitavad, et kauplustes on Hiina kaubad üha enam asendumas kohalikega.  Üheks põhjuseks on uued sanktsioonid riigi vastu, kirjutab Reuters.

Kim Jong Uni võimu ajal on riigis püütud müüa ja toota rohkem kodumaist kaupa, et vältida raha väljavoolamist ning toetada riikliku sõltumatust. Selle kohta, kui palju tegelikult Põhja-Koreas kohapeal toodetakse, ei ole usaldusväärseid andmeid ning ka Hiina ja Malaisia ekspordinumbrid ei pruugi olla täiesti usaldusväärsed.

Tarbekaupu on hakanud aga tootma kohalik lennufirma Air Koryo ja konglomeraat Naegohyang. Air Koryo pakub nüüd ka sigarette, limonaadi, taksoteenust. Naegohyang, mis alustas tubakatootjana, teeb nüüd ka mängukaarte, elektroonikat ja spordiriideid. Turistide hinnangul on kohalikud tooted üha põnevamad ning müüjad võistlevad omavahel.

«Põhjakorealased ei taha Hiinas toodetut, kuna see on väga kehva kvaliteediga,» märkis Reutersile Kagu-Aasia kaupmees, kes Põhja-Koreasse tarbekaupu müüb. Hiinas on viimastel aastatel olnud palju probleeme toidu ohutusega, näiteks on müüdud saastunud piima ja riisi.

«Emad Põhja-Koreas on samasugused nagu emad kõikjal, nad tahavad oma lastele parimat toitu,» rääkis Michael Spavor, kes toob Põhja-Koreasse investoreid, akadeemikuid ja turiste.

«Olen näinud inimesi võrdlemas Hiinas ja Põhja-Koreas toodetut ning otsustanud kohaliku kauba kasuks,» lisas ta. Põhja-Korea on aga endiselt väga sõltuv Hiinast, kuna suurem osa toormaterjalist tuleb sealt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles