Euroekspert: Macroni plaan võiks Eestit huvitada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Prantsuse president Emmanuel Macron
Uus Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Veel mõned kuud tagasi tundus täiesti lootusetu võita Emmanuel Macroni pakutava majandusliku programmiga isegi Saksamaa valimistel. Kui edu lootust üldse oli, siis mõne ülikooli riigirahanduse professori konkursil, kirjutab riigiteaduste õppejõud Viljar Veebel.

Viljar Veebel. Foto: Peeter Kümmel/Sakala
Viljar Veebel. Foto: Peeter Kümmel/Sakala Foto: PEETER K

«Tema osutatud probleemid nii Prantsusmaa kui ka Euroopa Liidu majanduses on aga selgemast selgemad: võrreldes 2000. aasta tasemega on tööstustoodang kasvanud ainult Saksamaal, samas kui enamik võlgnikriike eesotsas Itaalia ja Kreekaga toodavad üle neljandiku vähem kui aastatuhande alguses,» osutab Veebel Äripäeva arvamusloos.

Ka tõdeb ta, et loomulikult on ka Euroopa Keskpank igati Macroni pakutud reformiideede vastu. «Milleks neile vähem tähtsust ja ebameeldiv laenude tagasinõudmise töö,» põhjendab ta ja lisab, et ideed, et prantslased peaks rohkem ja odavamalt töötama ja sakslased investeeringute kaudu kulutama, on suurt Euroopa majanduspilti vaadates täiesti teadusega kooskõlas, paraku ei vaata valija suurt pilti ega analüüsi olusid teaduse põhjal.

«Eesti poolt jääb Macronile aga palju jaksu soovida, sest meile tähendaks tema poliitika õnnestumine tihedamat integratsiooni, aga vähem subsiidiume ja laenutagasimakseid Kreeka eest,» märgib Veebel.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles