Galerii: kuidas lõigata koera ja kassi küüsi?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne, kui asuda lemmiklooma küünte lõikamise kallale, peab teadma, et alati ei olegi vaja küüsi lõigata.


Näiteks õues elavatel kassidel on küüned elutähtsad ohu korral puu otsa ronimiseks. Samuti on mõnel õuekoeral küünte loomulik kulumine nii suur, et sagedast lõikust ei olegi vaja teha. Omanik peab aga teadma, kuidas küüne pikkust hinnata ja kui kaugelt tohib küünt lõigata. Teadmatusest võib küünelõikus lõppeda verejooksu ja looma edasise umbusuga omaniku toimingu vastu.

Kuidas määrata küüne elusat ja elutut osa?

Kõige raskem on lõigata musta värvi küünt, kuna siin saab ainult aimata, kui kaugelt võib lõiget teha.

Osal koertel võib küüne elus- ehk säsiosa olla hästi nähtav – selleks peab vaatama küünt käpapadjandi poolelt. Lõikamise joon peaks olema säsiosast umbes kahe millimeetri kaugusel. Kõige mugavam on küünt lõigata nii, et koer või kass lesiks külili ja jälgitakse lõikamise joont päka alumiselt poolelt.

Erilist tähelepanu tuleks pöörata esikäpa n-ö pöidlaküünte ja ka tagakäpa lisavarvaste küünte lõikusele, mis maaga kokku ei puutu, sest need küüned ei kulu. Raskematel juhtudel, sageli omaniku lohakusest tulenevalt, on nii mõnelgi koeral lisavarba küüs kasvanud nii pikaks, et on hakanud varba sisse kasvama. Selline seisund põhjustab koerale tugevat valu ja põletikku.

Küünte lõikamiseks on loomakliinikutes ja lemmiklooma poodides müügil spetsiaalsed küünetangid, mille lõikepind on kaarjas. Tavaliste kääride või inimestele mõeldud küünetangidega ei maksaks seda tööd ette võtta.

Kassi küünte lõikust on lihtsam teostada, sest kassi küüned paistavad enamjaolt läbi. Küüne elus osa on roosakas. Elutu osa määramiseks tuleks kassi küünt vaadelda vastu valgust – nii on küüne hindamine kõige tõhusam.

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et küünelõikus koeral ja kassil ei ole keerukas ettevõtmine, kuid esmase lõikuse võiks lasta teha loomaarstil, et näha õigeid töövõtteid.

Kõige lihtsam on lemmiku küünte lõikamisega algust teha juba väiksena, nii harjub loom lõikamisega kiiremini. Kui aga lemmik on juba suureks kasvanud, tuleks olla kannatlik, et loom küünte lõikamise ideega harjuks.


Petmd.com soovitused küünte lõikamiseks:

1. Vali mugav paik hästivalgustatud ruumis. Pane kõik vajaminev valmis ning varu lemmiku jaoks ka meeldiv maius, mille saaks pärast lõikust talle anda.

2. Hoia looma tugevasti oma põlvede vahel või niimoodi, kuidas on kõige mugavam sulle ja talle. Võta esikäpast kinni ning vajuta seda õrnalt, et küüned välja tuleksid.

3. Kui küüs on hästi nähtav ja käpp on kindlalt käes, aseta küünelõikaja õigele kaugusele küüne otsast.

4. Lõika küüs ära vertikaalselt, see aitab ära hoida nende lõhenemise. Tee seda ühe rahuliku liigutusega.

5. Anna loomale väike maius. Korda toimingut järgmiste küüntega.


Ära muretse, kui su kass või koer ei luba kõiki küüsi korraga ära lõigata. Ole järjepidev ja püüa iga päev mõni küüs ära lõigata. Ära heida meelt ka siis, kui loomake keeldub küünte lõikusest kategooriliselt. Proovi küüsi lõigata näiteks siis, kui loom on unine. Kindlasti aitab ka maiustega meelitamine. Ära võib kasutada ka kellegi teise loomale meeldiva inimese abi. Vahel on abi ka looma teki sisse mässimisest – nii on vastupanu osutamine raskendatud. Kui aga kõik katsed nurjuvad, tasuks siiski pöörduda professionaali poole.


Allikad: Jannseni loomakliinik, petmd.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles