Arraku endine kolleeg: ta kummutas illusiooni suurest pensionist

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Urmas Luik

Andres Arraku endine kolleeg, Ettevõtluskõrgkooli Mainor juhtimisprofessor Mare Kurvits meenutab lahkunud majandupublitsisti kui karismaatilist õppejõudu ja teravat analüütikut, kes kummutas illusiooni nagu kukuks suur pension inimestele niisama sülle. 

«Nüüd me räägime sellest palju, aga Andres oli omal ajal üks esimesi, kes kummutas Eesti rahva hulgas selle illusiooni, et tulevased põlved saavad suure riigipensioni. Tema sõnum oli, et ei saa oodata käed rüpes, et pension sülle kukub, vaid selle nimel tuleb tööd teha,» rääkis Kurvits.

Kurvits töötas Arrakuga Mainoris koos kuus aastat. Ta mäletab Arrakut kui karismaatilist õppejõudu, keda üliõpilased austasid. Arrak andis seal aineid nagu makro- ja mikroökonoomika ning majandusteooria, mida võib Kurvitsa sõnul lugeda väga igavalt, aga Arrak suutis need alati huvitavaks pöörata.

«Ta oskas tuua elust enesest näiteid. Tema jutt oli otsekohene ja julge, aga alati muhe. Seetõttu ka üliõpilased teda armastasid,» lisas Kurvits.

Ta hindas ülimalt tänuväärseks ka Arraku missiooni populariseerida majandus- ja ettevõtlusõpet juba gümnaasiumites. «Taaskord praegu on ettevõtlusõpet rohkem, aga toona veel mitte. Ta pidas seda ülimalt vajalikuks ja tegi seda südamega. Neid koole, kes majandusõpet sisse viia tahtsid, oli ta alati nõus aitama.»

Kurvitsa sõnul oli Arrak pigem publitsist ja õppejõud kui majandusteadlane. «Teadusartikleid ta niiväga ei teinud. See-eest tegeles ta rahvavalgustusliku tegevusega ja rääkis meedias arusaadavalt ja lihtsalt, mis on väga oluline,» märkis Kurvits.

Andres Arrak sündis 1958. aastal Tartus. Ta lõpetas 1976. aastal Miina Härma Gümnaasiumi. Mainoris töötas ta aastatel 2006-2012  Ärijuhtimise Instituudi direktorina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles