Ühistupank kaebas finantsinspektsiooni kohtusse (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ܜhistupanga juht Ülle Mathiesen.
ܜhistupanga juht Ülle Mathiesen. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Ühistupank kaebas finantsinspektsiooni kohtusse, kuna viimane ei andnud pangale tegevusluba, põhjendades seda tagandatud linnapea Edgar Savisaare kriminaalsüüdistusega.

Kuigi Ühistupanga juht Ülle Mathiesen ei soostunud hagi sisu täpsemalt avama, ütles ta, et nende seisukohad ja argumendid pole muutunud. 

Vaidlus algas sellest, kui paar nädalat tagasi teatas finantsinspektsioon, et nad ei saa Savisaare ajal käima lükatud pangale tegevusluba anda ja jätavad menetluse pooleli, kuna see eeldab panga omanike põhjalikku taustakontrolli. 

Teatavasti on Tallinna linnapea Edgar Saviaar ja linnavolikogu esimees Kalev Kallo kriminaalsüüdistusega kohtu all. Inspektsioon on korduvalt soovinud Savisaare ja Kallo süüdistusakte saada.

Kuna seda infot pole pank neile andnud, siis ei olegi võimalik veenduda, kas omanike taust vastab nõuetele või mitte, on inspektsiooni juht Kilvar Kessler varem öelnud. 

Mathiesenile jääb finantsinspektsiooni seisukoht arusaamatuks. «Me ei nõustu finantsinspektsiooni seisukohaga, et Tallinna linn institutsioonina pole piisavalt usaldusväärne panga liige,» märkis Mathiesen.

Tema sõnul ei ole neil kuidagi võimalik Edgar Savisaare süüdistusakte inspektsiooniga jagada, kuna kõik need toimikud on mõeldud asutusesiseseks kasutamiseks ja seetõttu puudub pangal igasugune õigus nende jagamiseks.

Järgmise asjana tõi pangajuht välja, et inspektsiooni etteheited tunduvad seda kummalisemad, kuna Edgar Savisaar on juba pikemat aega kohtu otsusega Tallinna linna juhtimisest kõrvaldatud. «Meie hinnangul ei ole põhjust Tallinna linna kui institutsiooni finantsilises usaldusväärsuses küll kahelda,» sõnas ta.

Mathieseni sõnul näitab Tallinna finantstugevust  ka rahvusvahelise reitinguagentuuri Moody'se hiljutine otsus tõsta linna reiting tasemele A2.

Möödunud aasta lõpuks oli Tallinna linn Ühistupanga asutamisele kulutanud üle 5 miljoni euro ning kavatseb lähiaastatel sinna juurde panna veel 4,2 miljonit eurot.

Ühistupangal on 161 eraisikust ja juriidilisest isikust liiget. Nende hulgas on Tallinna linn, Tartu Tarbijate Kooperatiiv, Mainor, Estiko, E-Piim Tootmine, Endover Kinnisvara, Silikaat Grupp, Saidafarm, Fund Ehitus ja Seven Oil. Samuti olid asutajaliikmeteks Põlvamaa, Kambja, Maaelu Edendamise ja Kehtna hoiu-laenuühistud, EELK Varahaldus ning mitmed väiksemad ettevõtted.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles