Brexit võib anda hoobi ka tuumatööstusele

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam Prantsusmaal
Tuumajaam Prantsusmaal Foto: SCANPIX

Suurbritannia parlamendi komitee raporti järgi tekitab Brexiti raames Euroopa Aatomienergiaühendusest (Euroatom) lahkumine tuumatööstusele suurt kahju, pidurdades uurimistööd, kaubandust ja energia tarnet. 

Praeguse Briti valitsuse seisukoha järgi peavad Ühendkuningriigid Euroatomist lahkuma, et vabaneda Euroopa Kohtu jurisdiktsioonist, kirjutab Reuters. Nimelt kujutab Euroatom endast EL-i raamistiku, mis reguleerib liidusisest uraani ja plutiooniumi kasutamist ja müüki. Euroatom on küll õiguslikult EL-ist eraldi seisev organisatsioon, kuid selle liikmed kattuvad täielikult EL-iga ning seda juhivad EL-i institutsioonid.

Üleerakonnalise Äri, Energia ja Töötsusstrateegia Komitee raporti järgi tekiks Euroatomist lahkumise ja selle ekvivalendi loomise vahele tühik, mis kahjustaks tuumakütustega kauplemist, varustamist ja selle alast uurimistööd. «Brexiti mõju Euroatomile ei ole hetkel läbi mõeldud. Briti valitsus ei ole oma Brexiti järgsete eesmärkide koostamisel võtnud tuumatööstust üldse arvesse,» ütles opositsioonis oleva leiboristide partei liige ja komitee esimees Iain Wright.

Ekspertide hinnangul jääks Euroatomist lahkumise korral mitmed tuumaprojektid seisma, kuni osapooled looks uusi lepinguid. Samal ajal plaanib energiapuudusega silmitsi seisev Suurbritannia ehitada uusi reaktoreid, millest hetkel suurim on 24 miljardit eurot maksev Hinkley Point C projekt, mille kallal töötab prantsuse energiaettevõte Électricité de France. Tegu on ainult ühega mitmest rahvusvahelisest Euroatomi projektist, milles Suurbritannia osaleb. 

Samuti asub Suurbritannias, Sellafieldis maailma suurim plutooniumihoidla ning selle töö eest vastutavad Euroatomi ametnikud. 

«Meid teeb murelikuks tõsiasi, et uute lepete loomine võib võtta rohkem kui 2 aastat,» tuuakse raportis välja, viidates praegustele Brexiti läbirääkimiste ajakavale. «Selles valguses soovitame valitsusel viivitada Euroatomist lahkumisega, kuni uued lepingud on loodud.»

Samuti soovitas komitee säilitada ligipääsu EL-i sisesele energiaturule kuni vähemalt 2020. aastani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles