Ekspert: töökohtade kadumises pole süüdi robotid, vaid ärijuhtide rumalus (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotid teevad tulevikus üha rohkem inimese töid.
Robotid teevad tulevikus üha rohkem inimese töid. Foto: PantherMedia

Utrechti Ülikooli teaduri Yvette Baggeni sõnul on mõnekümne aasta pärast järel peamiselt ainult loovust ja ettevõtlikkust nõudvad töökohad, kuid paljud ettevõtted seda praegu ei soodusta.

«Tööde ülikiire automatiseerimine muudab järsult seda, mida inimestelt töökohas oodatakse. Tarvis on töötajaid, kes on harjunud olema ettevõtlikud ja oskavad tööl kasutada oma loovust. Samas näitavad uuringud, et tegelikult on täna ettevõtete arendamisse ja loovatesse tegevustesse kaasatud ainult väike protsent töötajatest,» rääkis Baggen.

«Üle maailma läbi viidud uuringute kohaselt on ainult 6,5 protsenti töötajatest olnud viimase kolme aasta jooksul tööl ettevõtlikes tegevustes juhtivas rollis,» rääkis ta. Baggeni sõnul tuleks ärijuhtidel kriitiliselt peeglisse vaadata, kuna töötajate oskuste arendamine on ka juhtide kohustus. Juhid peavad mõistma, et kui täna töötajate ettevõtlikkust ei arenda, pole homme vajalikke töötajaid võtta, lisas ta. 

«Palju räägitakse, kuidas robotid viivad tootlikkuse uuele tasemele. Aga veel suurema ärilise efekti annaks töötajate loovuse arendamine. Töötajate ettevõtlikkuse innustamine peab olema uue aja juhtimise kvaliteedimärk,» rääkis Baggen.

Yvette Baggen peab sel neljapäeval ettekande ettevõtluskõrgkooli Mainor toimuval ettevõtluskonverentsil.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles