Apteekrid muretsevad: magusamaksu alla läheks ka köhasiirup (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteekrite sõnul tekib magusamaksuga absurdne olukord, kus lisaks karastusjookidele maksustatakse ka mitmeid tervistavaid tooteid.
Apteekrite sõnul tekib magusamaksuga absurdne olukord, kus lisaks karastusjookidele maksustatakse ka mitmeid tervistavaid tooteid. Foto: Erik Prozes

Eesti apteekrid ja ravimitootjad muretsevad, et valitsuse planeeritud magusamaksu alla läheksid absurdsel moel ka mitmed tervistavad tooted – näiteks köhasiirup –, mis oma olemuselt on mõeldud just patsientide ravimiseks. 

Teatavasti koosneb valitsuse uus maksupakett ka nn suhkrumaksust, millega hakatakse maksustama kõrge suhkrusisaldusega jooke. Eesmärgiks vähendada laste rasvumist ja suhkru liigtarbimisest tekkivaid haigusi.

Apteekrid aga leiavad, et uue maksu mõjualasse on ekslikult sattumas mitte küll otseselt ravimid, aga mitmed apteekides müüdavad tervistavad tooted, mis on mõeldud kasutamiseks just patsiendi tervise tugevdamise ja kaitse eesmärgil.

«Kardetavasti kuuluks uue maksuga maksutamisele nii lastele kui täiskasvanutele mõeldud hingamist kergendavad siirupid, samuti näiteks laste kasvu ja arengut toetavad või muud vitamiine sisaldavad siirupid, lisaks ka meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks mõeldud eritoidud,» kirjutavad Eesti Apteekide Ühendus ja Eesti Ravimihulgimüüjate Liit rahandusministeeriumile.

Ühe näitena toovad nad välja, et maksu alla läheks haigusest põhjustatud alatoitumuse korral kasutamiseks ette nähtud toitaineliselt täisväärtuslik kõrge energiasisaldusega vaarikamaitseline jook jogurtiga Nutridrink.

Järgmine kurioosne näide on glükoosijook Glucomedics, mis sisaldab küll suures kontsentratsioonis glükoosi, kuid seda üksnes põhjusel, et selle praktiliseks kasutusalaks ongi glükoositaluvuse testimine – näiteks tehakse selle abil kindlaks, kas inimesel on diabeet või diabeedi tekke risk.

Lisaks antakse testi tulemuste põhjal patsiendile nõu toitumisharjumuste korrastamiseks, elustiili muutmiseks või määratakse keerukamate ja raskemate juhtumite korral patsiendile täiendav ravi.

Apteekrid on veendunud, et kuna Glucomedics on otseselt mõeldud inimeste elu ja tervise kaitseks, siis töötaks nende kättesaadavuse raskendamine vahetult vastu eelnõu eesmärgile, milleks peaks samuti olema just rahvatervise kaitse.

Seetõttu paluvad ravimitootjad ja apteekrid, et magusamaksu seaduseelnõust välistataks sõnaselgelt ravimite maksustamine.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juht Liisi Poll aga ütles, et magusamaksu eelnõuga ei plaanita kindlasti maksustada raviotstarbelisi jooke või vedelikke. «Vajadusel täpsustame sõnastust enne eelnõu valitsusele esitamist,» ütles ta. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles