Stockholm jäi maailma finantskeskusena Tallinnale alla

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapilt
Tallinna linnapilt Foto: Smirnov Vladimir

Hiljuti ilmunud globaalse finantskeskuse indeksis langes Rootsi pealinn Stockholm 46. kohale, mis on madalam Tallinnast. 

Kui 2012. oli Stockholm indeksis 25. kohal, siis eelmine aasta oldi juba 37. kohal ning see aasta 46. kohal. Võrdluseks oli Tallinn eelmisel aastal 50. kohal ja see aasta 42. kohal ning  Riia oli eelmisel aastal 52. kohal ja see aasta 45. kohal. Eestile lähematest linnadest on veel 41. kohal Varssavi, 44. kohal Oslo, 82. kohal Helsinki ja 86. kohal Peterburi. Vilnius top 88 hulka ei jõudunud. 

Maailma kõige suurim finantskeskus on indeksi andmetel jätkuvalt London, millele järgneb teisena New-York ja kolmandana Singapur. Neljandaks jäi Hong Kong ja viiendaks Tokyo. Top 10 moodustavad veel neile järgnevad San Francisco, Chicago, Sydney, Boston ja Toronto. 

Top 5 pole sellel aastal muutunud, kuid Brexitil ja USA valimistel on olnud indeksi andmetel kindel mõju, sest nii London kui New-York, olgugi, et nad hoiavad endiselt oma positsiooni, on hindamispunktidelt nõrgenenud 13 ja 14 punkti, mis on suurim langus top 50 hulgas. Vahe New-Yorgi ja Singapuri vahel on üha vähenemas, viimane tõusis 8 punkti ja on nüüd ainult 20 punktiga New-Yorgist maas. 

Üleüldiselt oli USA linnadel aga hea aasta. Kui New-York välja arvata, siis kõik teised linnad tõusid. Los Angeles tõusis 25. kohtalt 19. kohale. Chicago tõusis 8. kohalt 7. kohale, olles nüüd otse San Francisco taga. Boston küll kaotas kaks kohta, kuid tõusis punktidelt 1 võrra. Washington DC kaotas samuti 2 kohta, kuid tõusis 3 punkti võrra.

Euroopa suurlinnadel on see eest kehva aasta olnud. Nii Amsterdam (eelmine aasta 33, see aasta 40), Viin (eelmine aasta 37, see aasta 64) kui Gibraltar (eelmine aasta 55, see aasta 81) kukkusid märkimisväärselt. Mõjukus kasvas Euroopa asemel hoopis Aasias, kus Peking tegi 27 punktiga tugeva tõusu, olles võrreldes eelmise aasta 26. kohaga nüüd 16. kohal. Ka Shanghai tõusis 16. kohalt 13. kohale. 

Hästi läks ka Lähis-Idal ja Aafrikal. Dubai küll langes 18. kohalt 25. kohale, kuid Abu Dhabi tegi tugeva tõusu 18 punktiga 32. kohalt 28. kohale ja Tel Aviv tõusis 23 punktiga 38. kohalt 32. kohale. 

Ladina-Ameerika vaevleb endiselt finantsprobleemides: nii Sao Paulo (eelmine aasta 51, see aasta 62), Rio de Jenero (eelmine aasta 54, see aasta 73) kui Panama (eelmine aasta 63, see aasta 84) kukkusid kõvasti. Buenos Aires ja Santiago ei jõudnud isegi indeksi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles