S&P kukutas Portugali reitingut kahe pügala võrra Venemaa tasemele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstrandid Portugali pealinna Lissaboni tänavatel valitsuse kärpeplaanide vastu meelt avaldamas.
Demonstrandid Portugali pealinna Lissaboni tänavatel valitsuse kärpeplaanide vastu meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard ja Poor’s langetas Portugali pikaajalist võlareitingut kahe pügala võrra tasemelt A tasemele BBB, mis tähendab, et Portugal on laenuvõtjana sama usaldusväärne kui Venemaa. Lisaks tõdeb agentuur, et riigi reitingut võib lähinädala jooksul oodata uus, seekord pügalasuurune kärbe.

Standard ja Poor’s põhjendas reitingu langetamist riigis valitsevate poliitiliste segadustega, mis toovad kaasa riigi võlakoorma refinantseerimise riskid.

Eile langetas riigi reitingut kahe pügala võrra ka teine agentuuride suurde kolmikusse kuuluv Fitch.

S&P märgib, et vaatamata sellele, et Portugali parlament valitsuse kärpeplaanid tagasi lükkas ning senine riigi peaminister Jose Socrates tagasi astus, tuleb uuel peaministril nii või teisiti riigi kulutusi kärpida, sest teisiti ei ole riigil võimalik võlakriisiga hakkama saada.

Agentuur peab ka tõenäoliseks, et Portugali reitingut langetatakse lähema nädala jooksul veel pügala võrra. Sellekohane ostus langetatakse pärast seda, kui selgub, kas Portugalil õnnestub euroliidult raha saada.

Varem on teatatud, et Euroopa Komisjon koos Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) on valmis Portugalile pakkuma 80 miljardit eurot, ent Portugal ise on kinnitanud, et saab kriisiga ise hakkama.

Eelmisel aastal avas Euroopa Komisjon krediidiliinid võlakriisis räsitud Kreekale ja Iirimaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles