Läti rahandusministeerium tahab palgad aastateks külmutada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis
Läti peaminister Valdis Dombrovskis Foto: SCANPIX

Inflatsiooni pidurdamiseks tahab Läti rahandusministeerium piirata maksutõusu ning külmutada avaliku sektori palgad mitmeks aastaks, kirjutab lõunanaabrite majandusleht Dienas Bizness.

Läti valitsus on seadnud endale eesmärgi hoida tarbijahindade tõus tuleval aastal 1,5-2 protsendi piires. Vajadusest nii palga- kui hinnatõusu ohjes hoida plaanitakse rääkida ka erasektoriga.

Maksudest plaanitakse tuleval aastal tõsta vaid kinnisvaramaksu, mis peaks riigikassasse tooma täiendavad 7 miljonit latti. Ülejäänud maksutõusude osas on valitsus kriitiline, sest igasugune tõus toidab inflatsiooni: maksutõus toob kaasa ka hindade kasvu.

Ajaleht märgib, et rahvusvahelisi laenuandjaid ei rahulda Läti tulevaks aastaks planeeritud eelarvepuudujääk, mis ulatub 2,9 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Kreeditoride hinnangul peaks valitsus seadma endale ambitsioonikamaid eesmärke ning kavandatud 310 miljoni lati mahus eelarve konsolideerimise (eelarve tasakaalu parandamine ehk siis tulude suurendamine ja kulude kärpimine-toim.) asemel peaks see summa olema 400 miljonit latti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles