LHVs on alanud kasumiralli

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad leppisid kokku ühistes maksepuhkuse andmise reeglites. LHV ja SEB peahooned Tallinnas.
Pangad leppisid kokku ühistes maksepuhkuse andmise reeglites. LHV ja SEB peahooned Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu

LHV teenis selle aasta esimese kolme kuuga 5,1 miljonit eurot kasumit.

Käesoleva aasta esimese kolme kuuga teenis AS LHV Group 5,1 miljonit eurot puhaskasumit: pank teenis 4,3 miljonit eurot, varahaldus 0,7 miljonit eurot ja Leedu äriüksus Mokilizingas 0,3 miljonit eurot kasumit, teatas ettevõte börsile. LHV Groupi omakapitali tootlus oli esimeses kvartalis 17,1 protsenti.

Konsolideerimisgrupi kasum oli 0,6 miljoni euro võrra väiksem kui 2016. aasta neljandas kvartalis ja 1,6 miljoni euro võrra suurem kui aasta tagasi, 2016. aasta esimeses kvartalis. 

LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu sõnul kujunes 2017. aasta algus LHV jaoks tegusaks. «Kvartalit iseloomustasid tugevad majandustulemused, hea kliendibaasi kasv, mitmed uued tooted ja tunnustused, tegus aktsionäride üldkoosolek ning vastuvõetud otsus esimeste dividendide maksmiseks,» kommenteeris Toomsalu.

Ta lisas, et grupi esimese kvartali kasum jäi neljanda kvartali näitajale alla tingituna tulumaksukulu kasvust summas 0,9 miljoni euro võrra. «Kasumit toetas omakorda klientide kõrge aktiivsus ja tugev krediidikvaliteet. Kvartaliga kasvas LHV panga klientide hulk enam kui 5000 võrra ja koguarv ületas 117 000,» kirjeldas Toomsalu. Laenude allahindluse kulu oli kvartalis 0,1 miljonit eurot ehk 0,6 miljonit eurot vähem kui eelmises kvartalis.

Grupi konsolideeritud laenuportfell kasvas aasta esimese kolme kuuga kaheksa miljoni euro võrra 546 miljoni euroni. Konsolideeritud hoiused kasvasid 22 miljonit eurot 798 miljoni euroni. LHV poolt juhitud fondide koondmaht suurenes kvartaliga 46 miljoni euro võrra, ulatudes 1020 miljoni euroni.

«Panga laenuportfelli tagasihoidlik kasv oli tingitud kinnisvaraarendusega seotud laenude keskmisest suuremast tagastamisest, samas kerkis sõlmitud lepingute alt väljastamata laenude summa rekordtasemele. Tegemist on ette tehtud tööga,» märkis Toomsalu.

Kvartali jooksul uuendas LHV oma privaatpanganduse pakkumist ja loodab selle teenusega turul tugevat konkurentsi pakkuda. «LHV Finance tuli turule auto- ja remondilaenuga, millel on klientide jaoks väikelaenust soodsamad tingimused kindla sihtotstarbega kulutuste finantseerimiseks,» kirjeldas Toomsalu.

Varahalduse tulemust mõjutas grupile makstud dividendidelt tasutud tulumaksukulu ning kohustuslike pensionifondide mahu kasvust tingitud valitsemistasu alanemine veebruaris keskmiselt 19 protsenti.

Teise samba klientide arv vähenes kvartaliga 1,9 tuhande võrra. Kõrgelt hinnastatud väärtpaberiturgude taustal hoiab fondijuht aktiivselt juhitud pensionifondides investeerimisriske madalal tasemel, otsides alternatiivseid investeerimisvõimalusi eeskätt börsiväliste Eesti ettevõtete seast. 

«LHV väljavaade käesolevaks aastaks on hea. Soovime kasvada kõigis oma ärisuundades, kuid me ei tee seda kliendi rahuolu, krediidikvaliteedi ja pensionifondide liigse riski arvelt. Keskpikas plaanis on LHV-l ruumi kasvada mitu korda,» rääkis Toomsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles