VIDEO JA FOTOD TOOMPEALT: Protestiaktsioon pani Eesti metsa kaitsjad parlamendi ees tantsu lööma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu arutas oma tänasel istungil Vabaerakonna fraktsiooni ettepanekul olulise tähtsusega riikliku küsimusena metsaga seotud teemasid, sellele järgnes pealelõunal parlamendihoone ees ka aktsioon Eesti metsa kaitseks. Tuisuilmast hoolimata võttis aktsioonist osa oma 20-30 inimest.

Riigikogu istungil tegid hommikupoolikul Eesti metsa kaitseks ettekanded ökoloog ja metsateadlane Toomas Frey, Tartu Ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi juhtivteadur, metsanõukogu liige Asko Lõhmus ning Eesti Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik.

Toomas Frey ütles, et Eesti metsanduses toimuv on keeruline ja murettekitav. Ta viitas põhiseaduse paragrahvile number viis, mis ütleb, et loodusvarad ja loodus on rahva ühisvara, mida tuleb kasutada säästlikult. See paragrahv on praegu Frey sõnul ohus.

Asko Lõhmus ütles, et metsad on väga keerulised ja mastaapsed süsteemid. Teadlased on mures sellepärast, et riigid, ühiskonnad ja poliitikud kipuvad metsi majandama väga algeliste lihtsustuste kaudu. Praegu arendab riik juba Lõhmuse sõnul jõuliselt puidutööstust teiste metsahüvede arvel ja see suundumus on pikaajaline turvarisk, mis vajab kiiret parandamist.  

Artur Talvik möönis, et RMK-lt tuleks ära võtta dividendide teenimise kohustus. See vähendaks riigimetsa majandaja soovi teha lageraiet. Tema sõnul oleks vaja muuta ka inimeste suhtumist metsa, kuna Eestis on üle 100 000 metsaomaniku, siis on ka metsa omanike mentaliteet üsna erinev. Seejuures umbes pool Eesti metsast kuulub riigile, mida majandab RMK.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles