Video: Eesti alustas kampaaniat Tesla uue tehase meelitamiseks (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla tehase ehitus Nevadas.
Tesla tehase ehitus Nevadas. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Eesti on alustanud kampaaniat, mille eesmärk on meelitada siia läbi aegade suurim välisinvesteering – elektriautode tootja Tesla uus tootmistehas Gigafactory 2. 

Tesla teatas möödunud aastal, et nad plaanivad rajada uue tehase Euroopasse. Pärast seda on lahti läinud võidujooks, kus riigid üritavad end reklaamida kui Tesla jaoks parimat võimalikku asukohta. Üleskutseid on teinud näiteks Prantsusmaa, Soome ja Leedu.

Nüüd on sellega liitunud ka Eesti. Kampaania eestvedaja on Pakri Teadus- ja Tööstuspark, mille juht Enn Laansoo Jr peab Tesla suurinvesteeringu Eestisse, Pakri poolsaarele toomist vägagi võimalikuks.

Tema sõnul oleks Eestis tehasele väga sobiv geograafiline ja logistiline asukoht, piirkonnas on olemas kõik vajalikud toormaterjalid, asjaajamine on kiire ja professionaalne. Lisaks on Pakrisse rajatavatel tehastel võimalus saada energiat oma autonoomsest energiavõrgust, mis annab võimaluse kontrollida energiahinda sajaprotsendiliselt.

Tahetakse meelitada ka teisi

Laansoo lisas, et Tesla tegutseb valdkonnas, millele Pakri Teadus- ja Tööstuspark on keskendunud juba 10 aastat. «Läbi eduka kampaania tahame võita ka teiste rohetehnoloogia valdkonna tootmisettevõtete tähelepanu ning meelitada neid Pakrisse,» ütles ta. «On hea, kui meie kampaania tulemusel tulevad Pakrisse uued ettevõtted, kuid kõik võidavad ka sellest, kui nad tulevad mõnda teise Eesti piirkonda.»

Eesti sõnum Teslale on see, et kui Tesla oleks riik, siis oleks ta tõenäoliselt Eesti. Laansoo hinnangul on Eestile iseloomulik Tesla asutajatega sarnane lähenemine probleemide ja innovatsiooni lahendamisele.

«Koostööst võidaksid mõlemad,» ütles ta. Laansoo sõnul on Eesti lisaks ka üks maailma sõbralikumaid riike elektriautodele, kuna kogu maa on kaetud laadimisvõrguga ja seadustatud on isejuhtivad autod. 

Kampaania tähtsaim osa on veebis levitatav video, mis tutvustab Eestit eduka tehnoloogiariigina, kus asjaajamine on kiire ja lihtne.

Laansoo Jr ütles, et järgmisena esitavad nad pöördumise otse Teslale ning otsivad võimalust nendega kohtuda. «Me ei ole nendega kohtunud, kuid siin ongi huvitav fakt, et tegemist on kampaaniaga, kus keegi täpselt ei tea, mida Tesla otsib. Riigid üritavad läbi erinevate trikkide/videode tähelepanu võita,» rääkis ta. 

Eesti kampaania kasutab EAS-i poolt välja töötatud brändi tööriistu, seda rahastavad võrdsetes osades Pakri Teadus- ja Tööstuspark ning EAS läbi KEN Klaster. Kampaania partnerina  lööb kaasa ka Tallinna Teaduspark Tehnopol.

EASi juhi Alo Ivaski sõnul käib välisinvesteeringute meelitamiseks riikide vahel kõva võistlus ja meil tuleb siin kaasa lüüa. «Oleks ju kahju, kui Tesla tehase saaks mõni naaberriik ja meie isegi ei pingutanud selle nimel. Me peame selliseid võimaluseaknaid kasutama,» on Ivask kindel. 

Ta lisas, et akutehase laadne investeering looks hea referentsi, mis on eeskujuks ja näiteks teistelegi investoritele, kes siia tulla tahavad. «See oleks väga kõva maamärk. Aga isegi kui see ei õnnestu, võib see meid viia teiste ja kolmandate võimalusteni, mida me praegu veel ei tea.»

Ivask rõhutas ka seda, et Pakri tehnopargi poolt algatatud kampaania on esimene kord, kui nii suures mahus EASi poolt loodud Eesti brändi tööriistakasti kasutatakse. 

Palo: abi oleks Work in Estonia programmist

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles, et Pakri sobib Teslale hästi, kuna seal on olemas korralikud sadamad, raudteeühendus, energiatootmise võimekus, lisaks on Pakri end tööstuspiirkonnana sisse töötanud.

«Kõige keerulisem saab olema tööjõu küsimuse lahendamine, sest ilmselt vajab tehas sadu insenere, kes täna just tööta ei istu,» märkis Palo, lisades, et siin võib abiks olla ka Work in Estonia programm, mis võib vajadusel puudu oleva tööjõu välisriikidest siia tuua. 

Palo sõnul on võimalik sealsel Pakri poolsaare kohalikul omavalitsusel taotleda toetust üürielamu rajamiseks, et tagada töötajatele kvaliteetne elamispind.

Leedu püüdis tähelepanu läbi arvutimängu

Kõige enam tähelepanu pälvinud kampaania Tesla tähelepanu võitmiseks on teinud ehk Leedu. Selle tarvis ehitasid 40 leedukat arvutimängu Minecraft baasil Tesla virtuaaltehase ja tegid sellest video. Eesmärk oli saata Tesla tegevjuhile Elon Muskile sõnum, et Leedus on palju kõrgelt kvalitfitseeritud töökäsi ja see on hea koht uue tehase rajamiseks.

Leedul õnnestus sellega Tesla tähelepanu võita, kuna autotootja säutsus seepeale Twitteris, et «Lithuania knows the way to our heart» (Leedu teab teed meie südamesse).

Leedu majandusminister Mindaugas Sinkevicius ütles, et Minecrafti kampaania oli kõigest algus ja riik jätkab pingutamist, et Tesla tehase neile ehitaks. 

Tesla meelitamise kampaaniaid on läbi viinud ka Prantsusmaa ja Soome. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles