Rahapesuskandaali sattunud Shell tunnistas oma osalust Nigeeria korruptsioonis

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli logo
Shelli logo Foto: Matt Crossick

Shell tunnistas, et tegi koostööd süüdi mõistetud rahapesijaga, et saada ligipääs suurele naftaväljale Nigeerias. 

Avalik teade tuli pärast seda kui avalikustati e-mailid, kus Shell pidas läbirääkimisi Dan Etetega, kes mõisteti hiljem süüdi ühes teises rahapesu juhtumis, kirjutab BBC. Shell ja Itaalia naftatootja ENI maksid Nigeeria valitsuse 1,3 miljardit eurot, et saada ligipääs naftaväljale OPL 245, mis asub Nigeri jõe deltas ja mida loetakse üheks paremaks sealseks puurimiskohaks.  

Nüüd väidavad juhtumi kallal töötavad Itaalia prokurörid, et makstud rahast andis Nigeeria valitsus omakorda 1,1 miljardit edasi firmale nimega Malabu, mille tegelikuks omanikuks oli Etete. Prokuratuuri poolt välja toodud dokumentide järgi läks sellest rahast omakorda 466 miljonit rahapesuks ja jõudis seejärel toonase presidendi Goodluck Jonathani ja tema valitsuse liikmete kätte. 

Varasemate uurimiste käigus väitis Shell, et nad maksid ainult Nigeeria valitsusele, teadmata, mis rhaga edasi tehakse. Uute tõendite valguses on ettevõtte aga tunnistanud, et neil oli enne lepingu allkirjastamist läbikäimised Malabu ja Etetega. 

«Shell üritas üle mitme aasta aru saada, kes Malabut tegelikult kontrollivad ja milline on selles Etete roll,» ütles Shelli esindaja. «Aja jooksul sai meile selgeks, et Etete on Malabu taga ning meie ainsaks võimaluseks lepingu saamisel oli temaga asju ajada. See oli Nigeeria föderaalvalitsuse poolt kooskõlastatud ja me arvasime, et see on täiesti legaalne asjaajamine.»

Shell tunnistas oma osalust pärast seda kui kaks korruptsioonivastast organisatsiooni Global Witness ja Finance Uncovered avaldasid e-mailid, mille oli enda valdusesse saanud BBC ja mis näitasid Shelli läbirääkimisi Etetega aasta enne lepingu allkirjastamist. 

Sellel ajal kui OPL 245 leping kinnitati oli Shell ühtlasi ka edasilükkunud kokkuleppemenetluses USA justiitsministeeriumiga, mille käigus lahendati 30 miljoni dollarist korruptsioonivaidlust. Kokkuleppe järgi pidi Shell tugevdama oma sisekontrolli ja paremini kohanduma USA anti-korruptsiooni seadustega. 

Koos Shelliga naftavälja omandanud ettevõte ENI eitas igasuguseid teadmisi juhtunust ning kinnitas, et mitte ükski nende töötaja polnud konkreetse juhtumiga seotud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles