Soome vineeritööstus alustab kohe Pärnu tehase ehitusega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsä Wood Pärnus
Metsä Wood Pärnus Foto: Ardi Truija/Pärnu Postimees

Hiljuti Pärnu linnas kümnehektarilise tööstuskrundi ostnud Metsä Groupi metsatööstusettevõte Metsä Wood alustab kohe seal ka uue kasevineeritehase ehitustöid. Leping on selleks sõlmitud Nordeconiga ja ehitust toetab ka EAS läbi suurinvestori meetme.

«Metsä Wood investeerib kasevineeri tootmisesse üleilmse kasvava nõudluse paremaks rahuldamiseks. Uue tehase asukoht Pärnus tagab väga hea logistikaühenduse meie põhiturgudega. Kasespoon toodetakse Soomes ja töödeldakse vineeriks Pärnu tehases,» kirjeldas Metsä Woodi tootmis- ja tehnoloogiajuht Jari Tikkanen.

Ta lisas, et see on suur investeering meie konkurentsivõime parandamisse. «Kasevineeri tootmisvõimsus Pärnu tehases saab olema 50 000 kuupmeetrit aastas,» sõnas Tikkanen. Ehituslepingu sõlmis Soome ettevõte Eesti ehitusettevõttega Nordecon.

Metsä Woodi ja Nordeconi vahel allkirjastatud ehitusleping hõlmab 29 000 ruutmeetri suuruse tootmistsehhi ning olme- ja kontoriruumide ehitust. Lepingu maksumus on enam kui 14 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Tehas valmib 2018. aasta augustiks.

«Eestis ei ole viimasel ajal just tihti olnud põhjust rõõmustada uute suurte investeeringute üle tööstusesse. Ma usun, et vineeritehase rajamine Pärnusse on oluline Pärnu linnale ja kogu ümbruskonnale,» sõnas Nordeconi juhatuse liige Avo Ambur.

Kasevineeritehase ehitus Pärnus on osa Metsä Woodi 100 miljoni euro suurusest investeerimisprogrammist, mille Metsä Wood avalikustas 2016. aasta juunis. Programm viiakse ellu perioodil 2017–2018. Uue tehasega luuakse Pärnus ligikaudu 200 töökohta. Tehas alustab tootmist 2018. aasta teisel poolel.

Tehase ehitust toetab ka EAS läbi oma suurinvestori meetme, mis õigustas läbi selle end kohe, sest Metsä Grupp oli uue kõrgtehnoloogilise vineeritehase loomisel valimas Läti ja Eesti vahel.

EAS tunnistas investori taotluse kõikidele meetme nõuetele vastavaks ja otsustas investeeringut toetada kahe miljoni euroga, mis eraldatakse ettevõttele ainult siis, kui kõik investeerimisprojektis ettenähtud tegevused on ellu viidud.

«Konkureerime teiste riikidega nii investeeringute kui ka inimeste pärast. Suurinvestori toetamist rakendatakse paljudes riikides. Nüüd on ka meil võimalik toetada kohalikku ettevõtet või välisinvestorit tehnoloogiamahukate ja suure lisandväärtusega töökohtade loomisel,» märkis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles