Atonen: abiraha tuleks anda Jaapanile, mitte Kreekale

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen.
Meelis Atonen. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Endine majandusminister Meelis Atonen leiab, et Euroopa liidritel oleks viimane aeg muuta oma lähenemist selles osas, mis puudutab raskustesse sattunud riikidele finantsabi ja stabiilsusmehhanismide võimaldamist.


Atonen märkis, et kui rääkida hättasattunud riikidest, võib esile tõsta näiteks Jaapanit, kelle abistamise vastu poleks tal midagi.

Need Euroopa riigid, kes seisavad hetkel silmitsi võlakoormaga, on aga seni mänginud peitust, valetanud ja petnud ning meie kõigi ühise raha usaldusväärsust õõnestanud, leiab Atonen.

Tema hinnangul ei peaks ülejäänud Euroopa tormama sellistele riikidele abiraha andma, vaid nõudma nende riikide valitsustelt 10-15 protsendi suuruseid eelarvekärpeid. Samuti ei peaks olema välistatud nende riikide eurotsoonist väljaastumine.

Atoneni sõnul luuakse praeguste abipakettidega Euroopas ohtlikku püramiidiskeemi: kõigepealt tõttasid võlgadesse sattunud riikidele appi investorid, seejärel Euroopa Keskpank ning nüüd ülejäänud riigid.

Samas toidavad selliseid skeemid Atoneni väitel inflatsiooni ning ausate maksumaksjate raha kulutatakse valesse kohta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles