Brexiti uus ohver: Cheddari juust

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cheddar juust
Cheddar juust Foto: onlinecooking. net

Selle aasta kolme esimese kuuga on Iirimaal valmistatud Cheddari juustu eksportimine Ühendkuningriiki läbinud märkimisväärse languse. 

Iiri toodang moodustab ligikaudu 80% Ühendkuningriikidesse imporditavast Cheddari juustust. Märtsi kuus tuli Iirimaalt 4162 tonni Cheddarit, mis on 633 tonni (13%) vähem kui eelmine aasta samal ajal, kirjutab Independent Ireland.  

Iiri juustuvalmistajate jaoks on Briti turg põhimõtteliselt ainus mõeldav turg. Iiri põllumajandusministeeriumi peasekretäri Aidan O'Driscolli sõnul ei ole kohalik piimatoodete turg Brexitile tegelikult eriti haavatav, kuid ainsaks erandiks on just Cheddari juustu valmistamine. «Meil ei ole Cheddarit kuhugi mujale viia. Prantslased ei söö seda,» nentis O'Driscoll.

Leidub aga neidki, kes leiavad, et kogu Iiri piimatööstus on ohus. Iirimaa Piimatööstuse Liidu direktor Conor Mulvihilli sõnul on piimatoodete turg ülejäänud saartega generatsioonide jooksul väga tihedalt läbi põimunud. 

«Meie liikmesfirmad mängivad väga olulist rolli üle piiri Põhja-Iirimaal ning idapoolsel saarel. Cheddari juust on lihtsalt väga ilmekas näide sellest,» ütles direktor. «2016 imporditi Ühendkuningriiki üle 78 000 tonni Cheddarit, millest  82%  moodustas Iiri toodang. WTO tariif Cheddarile on 1671 eurot tonni kohta ning kui me jääme tariifiseina taha, tähendab see ekstra 180 miljonit aastas, mis oleks tööstusele täielik katastroof.»

Nii on Piimatööstuse Liidu suurimaks mureks «kõva piiri» teke, mis paiskaks saartevahelise piimatoodete äri segadusse ning tekitaks palju vaidlusi regulatsioonide ümber. 

Mulvihill sõnul on nimetatud juhtum suurepärane näide sellest miks Brexiti protsessis peab olema võimalikult palju läbipaistvust ja selget nägemust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles