FT: Hiina, USA koostavad kava kaubandusbilansi tasakaalustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivenda Xi Jinping
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivenda Xi Jinping Foto: SCANPIX

Hiina ja USA president leppisid hiljuti toimunud kohtumisel kokku plaanis, millega üritatakse saja päevaga leida lahendus oluliselt Hiina kasuks kaldus olevale riikidevahelisele kaubandusbilansile, kirjutas ärileht Financial Times.

Läbirääkimised plaani üksikasjade üle veel käivad, kuid Hiinalt oodatakse järeleandmisi põllumajandusest välisinvesteeringuteni, ütlesid kõnelustel osalevad USA ja Hiina ametnikud. Financial Timesi andmeil on Hiina valmis tõstma kahepoolses kaubandusleppes sätestatud investeerimismäära ning tühistama veiseliha impordikeeldu.

USA president Donald Trump võõrustas eelmisel nädalal oma Hiina ametivenda Xi Jinpingi ning pooled kohtusid esmakordselt näost näkku reedel. Lepe on üks kohtumise üks vähestest tulemitest.

USA ametnike sõnul on plaani eesmärk leppida kokku viisis, kuidas suurendada USA eksporti Hiinasse ning vähendada 347 miljardi dollari suurust kaubandusbilansi puudujääki.

USA rahandusministri Steven Mnuchini ja kaubandusminister Wilbur Rossi sõnul Hiina ametnikud nõustusid, et riikidevaheline kaubandussuhe peab olema tasakaalukam, osaliselt seetõttu, et Hiina riik ja hiinlased investeerivad oma raha ebaefektiivselt.

«Näd väljendasid huvi kaubavahetuse netobilansi vähendamise vastu, sest see mõjutab rahakäivet ja inflatsiooni,» lausus Ross. «Tegemist on esimese korraga, kui olen kuulnud neid seda ütlemas kahepoolses kontekstis.»

«USA läbirääkijad koputavad uksele, mida on võrdlemisi lihtne avada, kui nad tegelevad kaubandusbilansiga mitte Hiina eksportide piiramise, vaid USA ekspordi suurendamise kaudu,» lausus Columbia ülikooli teadur Andrew Nathan.

«Esiteks on kaubandussõda laualt maas, mis on kergendus Pekingile ja kõigile teistele. Teiseks on käsumajanduslikul Hiinal seda kerge korraldada. Nad saavad valida, mida importida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles