Talunikud said oma raamatu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Eesti Talupidajate Keskliit andis välja raamatu Eripalgeline Eesti Talu, kus kirjas 14 omal alal eduka talu lugu koos rohke pildimaterjaliga.


Talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm ütles raamatu esitlusel, et tänapäeva talud on taasiseseisvusperioodil taas üles ehitatud ning neil on lisaks toidu tootmisele täita mitmeid olulisi rolle täisväärtusliku kodu loomisest keskkonnahoiuni välja. Neid väärtusi, mida Eesti talu kannab ja loob kogu ühiskonnale, ongi püütud raamatus avada.

«Kuigi riigikogu 1994. aasta otsusega nähti ette Eestis üleminek talundusele, pole seda eesmärki erinevatel põhjustel saavutatud. Seetõttu oleks aeg teha vahehindamine, mille raames selgitada, kas talude arenguks on loodud kõik vajalikud eeldused ja tingimused,» rääkis Nurm.

President Toomas Hedrik Ilves ütles, et Eestis on palju väga loovaid ja ettevõtlikke talunikke ja see annab lootust, et maal on tulevikku. Ta meenutas Nõukogude Liidu aegset põllumajanduslikku suurtootmist, mis kõigele vaatamata ei suutnud rahvast ära toita. Sama leidis tema sõnul aset ka Ameerikas. «Tulemuseks oli põllumajandus, mis ei kasvatanud enam toitu, vaid tooret,» sõnas ta.

Presidendi sõnul on talud väga olulised võitluses ülekaalulisusega ja tervisliku toitumise eest. «Hea toit kasvab ikka talus,» sõnas ta ja lisas, et kohalik, värske ja puhas toit võiks lisaks kaubakettidele olla ka siinsete restoranide müügiargument. Talunikele soovis ta suuremat koostööd oma eesmärkide realiseerimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles