Eesti Pank: aktsiisitõusud kergitavad lähikuudel hindu veelgi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perdi sõnul kergitas märtsis toiduainete hindu tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõus, mille mõju hindadele jätkub ka lähikuudel. 

Toiduainete kallinemisest ligi poole ehk 2 protsendipunkti põhjustas alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõus selle aasta alguses, ütles Pert. 

Kuna ettevõtted soetasid möödunud aasta lõpus suuri laovarusid, on maksumõju seni kandunud tarbijahindadesse üle aeglasemalt kui eelmisel aastal. «Seetõttu võib eeldada, et aktsiisitõus mõjutab tarbijahindu ka lähikuudel.» 

Samas hinnasurve maailmaturul nõrgenes märtsis veidi ning see kajastus ka Eesti tarbijahindades. Näiteks nafta odavnemise mõju Eesti tarbijahindadele oli vahetu: mootorikütused odavnesid kuuga 1,3 protsenti.

Toidutoormete hinnatõusud ja -langused maailmaturul aga kanduvad Eesti hindadesse üle tavaliselt kolme kvartali jooksul, lisas Pert. 

Kuigi võrreldes veebruariga on hinnatõus küll veidi peatunud, kasvasid kaupade ja teenuste hinnad märtsis siiski 2,8 protsenti, teatas statistikaamet. 

Enim on aastaga kallinenud mootorikütused. Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 19 protsenti ja bensiin 18,5 protsenti kallim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles