Leedu majandusminister tahab kehtestada riigiettevõtetele sookvoodid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu majandusminister Mindaugas Sinkevičius.
Leedu majandusminister Mindaugas Sinkevičius. Foto: Irmantas Gelunas

Leedu majandusminister Mindaugas Sinkevičius tegi ettepaneku kehtestada meeste poolt domineeritud riigiettevõtete juhatustele sookvoodid.

Minister käis välja eelnõu, mis näeb ette, et riigi- ja munitsipaalettevõtete juhatustes ei tohi olla sugude vahekord suurem kui kaks kolmandikku.

"Olemasolevatel andmetel on 89 riigiettevõtte juhatuse liikmetest vaid 31 naised. Me tahame proportsionaalset ja õiglast esindatust otsustusprotsessis," ütles minister.

Sinkevičius tõi eelnõu lauale samal ajal kui Leedu Sotsiaaldemokraatlik Erakond asus valima uut esimeest - koht, millele kandideerib ka 32-aastane minister ise.

2003. aastal sai Norrast esimene riik, mis seadis sookvoodid riiklikele ettevõtetele, mille kohaselt 40 protsenti juhatuseliikmetest peavad olema naised. Sarnased seadused võeti hiljem vastu ka Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Hollandis.

Sookvoote toetavad üldiselt vasakpoolsed erakonnad, mille sõnul aitavad sookvoodid lahendada soolise ebavõrdsuse probleeme, viidates uuringutele, mis näitavad, et naiste kaasamine tõstab produktiivsust.

Kriitikud väidavad, et säärased kvoodid suurendavad vaid bürokraatiat ega lahenda võtmeprobleeme, mis kahjustavad naiste karjääritegemise võimalusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles