Õiguskantsler kaalub ka gaasiaktsiisi hinnatõusu vaidlustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng sai teadaolevalt alguse gaasipliidi rikkest. Foto on illustratiivne.
Põleng sai teadaolevalt alguse gaasipliidi rikkest. Foto on illustratiivne. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Õiguskantsler Ülle Madise kaalub uue koalitsiooni poolt kehtestatud maagaasi aktsiisimäärade järk-järgulise tõstmise vaidlustamist, sest maksutõus on fikseeritud aastani 2020. Samas aktsiisitõus kui selline Madise hinnangul põhiseadusega vastuolus pole.

Riigikogu kehtestas ilma sisuliste põhjendusteta aktsiisimäärade tõusugraafiku etteulatuvalt aastani 2020, seisab õiguskantsleri otsuses. «Kuna tähtajalist maksuregulatsiooni saab ebasoodsamaks muuta vaid erakorralistel põhjustel, piiras parlament sellise regulatsioonitehnikaga järgmise riigikogu koosseisu võimalusi aktsiisimäärasid muuta.»

Sel kombel poliitika põlistamine seab õiguskantsleri hinnangul ohtu demokraatia põhimõttest tuleneva parlamendi õiguse ajakohastada poliitilisi valikuid vastavalt rahva tahtele. Madise sõnul otsustab ta tähtajaliselt kehtestatud maagaasi aktsiisimäärade vaidlustamise peale seda kui riigikohus on analüüsinud alkoholi aktsiisimäärade ennaktõusu menetlemise käigus tähtajalise maksuregulatsiooni kehtestamise piire.

Õiguskantsler Ülle Madise. Foto:
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Foto: Jaanus Lensment

Samas jõudis õiguskantsler järeldusele, et uue koalitsiooni poolt maagaasi aktsiisi tõstmine iseenesest ei ole põhiseadusega vastuolus.

Madise hinnangul ei ole ettevõtetel antud juhul õigustatud ootust, et aktsiise ei muudeta. Lisaks peab riigikogule säilima tegelik võimalus otsustada maksupoliitika üle ja suunata eelarvepoliitika kaudu riigielu, märkis õiguskantsler. «See ei saa minna kohtute kätte.»

Viimaks märkis õiguskantsler, et oleks valmis vaidlustama maksutõususid, mis oleksid liialt järsud ja mida ei oleks inimesed seega võimelised tasuma, kuid praegune gaasiaktsiisitõus liialt järsk ei ole.

Uus koalitsioon otsustas tõsta maagaasi aktsiisimäärasid praegu kehtivalt 40,52 eurolt 1000 kuupmeetri kohta 25 protsenti igal aastal kuni 2020. aastani, mil aktsiisimäär oleks 79,14 eurot 1000 kuupmeetri kohta. Eelnõu seletuskirja kohaselt laekuks aktsiisi tõstmisel 2018-2020 täiendavaid tulusid riigikassasse vastavalt 6, 11 ja 19 miljonit eurot.

Aktsiisimäärade tõusu tõttu pöördusid Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja gaasimüüja AS Eesti Gaas õiguskantsleri poole palvega analüüsida aktsiisimäärade tõstmise põhiseaduslikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles