Majandusteadlased: suurim oht on kerkivad naftahinnad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid New Yorgi toorainebörsil toornafta ning maagaasi optsioonidega (tuletistehingutega) kauplemas.
Maaklerid New Yorgi toorainebörsil toornafta ning maagaasi optsioonidega (tuletistehingutega) kauplemas. Foto: SCANPIX

Kuigi maailma suurima majanduse USA kohal hõljub erinevaid ohte, on majandusteadlaste ja ökonomistide hinnangul kõige tõsisem neist nafta üha kõrgemale kerkiv hind.

Enam kui kaks kolmandikku CNNMoney küsitletud analüütikutest nimetasid just seda suurimaks ohuks.

Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida rahutused on nafta hinda üha ülespoole lennutanud ning viimasel ajal on Liibua üha jõudu koguv vägivallalaine analüütikute kartustele hoogu lisanud. Täna kaubeldi Brenti toornafta barreliga 116 dollari tasemel. Selle aasta algusest on hind tõusnud 23 protsenti.

«Nafta ja bensiini hind on väga murettekitav küsimus ning Jaapani sündmused on seda ainult tõsisemaks muutnud,» lausus The Economic Outlook Groupi direktor Bernard Baumohl CNN Money’le.

USA keskpank Föderaalreserv pööras samal ajal oma viimasel märtsi keskpaigas toimunud kohtumisel nafta hinnale suhteliselt vähe tähelepanu ning analüütikute sõnutsi ei arvesta Fed piisavalt hinna mõju tarbijate tunnetusele ning käitumisele.

«Fedil on usaldusväärsuse probleem. Inimesed käivad bensiinijaamas ja toidupoes mitu korda nädalas ning asi mida nad näevad ja märkavad, on hinnatõus.» tõdes John Canally LPL Financialist.

Veel teevad küsitletud analüütikutele muret kohaliku ning riikliku tasandi eelarvekulutuste kärped: 25 küsitletud analüütikust kuus nimetas seda lausa suurimaks probleemiks ning kaheksa paigutasid selle edetabeli teisele kohale.

Jaapani kriisi mõju USA majanduse taastumisele hindavad analüütikud pikas perspektiivis väheseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles