Maailmapank: Jaapani maavärina kulud ulatuvad 235 miljardi dollarini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Miyagi prefektuuris Kesennumas kalalaevade ja sõiduatode keskel seismas.
Mees Miyagi prefektuuris Kesennumas kalalaevade ja sõiduatode keskel seismas. Foto: SCANPIX

Jaapani maavärin võib riigile maksma minna 122- 235 miljardit dollarit ehk 2,5-4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, märgib Maailmapank.

Maailmpank võrdleb oma analüüsis seekordset maavärinat 1995. aasta 17. jaanuari Kobe maavärinaga. Toonaseid kulusid hinnati 100 miljardile dollarile ehk 2 protsendile SKTst.

Jaapani riigieelarvest moodustasid taastamiskulud toona kahe aasta jooksul 38 miljardit dollarit. Tänavu märsiga lõppeva majandusaasta analoogsed kulud on hinnanguliselt 12 miljardit dollarit, kuid järgmisel majandusaastal need kasvavad.

Maailmapank märgib, et kuigi maavärina mõju regiooni majandusele on tõenäoliselt lühiajaline, mõjutab maavärin siiski kogu regiooni. Pank toob sealjuures välja kaks mõju peamist suunda: rahanduse ning kaubanduse. Maailmapanga arvestuste kohaselt on neljandik kogu selle regiooni arenevate majanduste pikaajalistest võlakohustustest jeenides.  (Sealjuures Tais 60 protsenti ning Hiinas 8 protsenti). See tähendab, et jeeni kursi portsendiline tugevnemine suurendab laenu teenindamise kulusid 250 miljoni dollari võrra.

Kaubandussuunas märgib pank, et kaubanduse mahud lühiajalised perspektiivis vähenevad. Pank märgib, et Jaapan on üks peamisi kõrgtehnoloogiliste komponentide tarnija. Kui tarned maavärina tõttu katkevad, mõjutab see kogu regiooni majandust.

Varem on USA firma 3M maavärina kulusid hinnanud 15-150 miljardile dollarile.

Maailma üks suuremaid kindlustusfirmasid Swiss Re valdas täna, et hindab maavärina kahju enda jaoks 1,2 miljardile dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles