IBM jäi vahele pirakate pististega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBMi logo.
IBMi logo. Foto: SCANPIX

IBM nõustus maksma USA finantsjärelevalvele (SEC) 10 miljonit dollarit lepitustasu. Viimane süüdistas neid pististe andmises Lõuna-Korea ja Hiina ametnikele riigihangete võitmiseks.


SEC pani IBMile süüks mitmeid korruptsioonivastase seaduse rikkumisi Lõuna-Koreas ja Hiinas, vastav tsiviilkaebus avalikustati reedel.

Regulaator ütles, et IBMi juhtivad töötajad Lõuna-Koreas tassisid kohalikele valitsusametnikele korduvalt meeleheaks ostukottide kaupa sularaha, võitmaks multimiljoni dollarilisi arvutimüügi lepinguid.

SEC kohtudokumentidest võib lugeda, et IBMi esindajad Lõuna-Koreas maksid hangetega seotud bürokraatidele ajavahemikus 1998-2003 altkäemaksudena kokku 207 000 dollarit.

Ühel korral toimetasid juhtivtöötajad Korea ametnikele kohalikku sularaha 21 000 dollari väärtuses, kasutades selleks ostukotte ja ümbrikke.

Kõnealusel juhul oli tegemist lepingutega, mis tõotasid keskprotsessorite ja teiste arvutite müügist 21 miljonit dollarit.

Hiinas tegelesid mitmed võtme- ja rohkem kui 100 tavatöötajat «harjumuspäraselt ja laiapõhjaliselt» välisreiside korraldamise ja muude kingituste tegemisega valitsusametnikele, seda siis aastail 2004-2009.

IBMil endal sellise käitumise ärahoidmiseks firmasiseseid mehhanisme polnud, ning seega on firma süüdi pististevastase statuudi rikkumises, ütles SEC.

IBM kohtus väiteid ei vaidlustanud, kuid ei võtnud neid ka omaks.

«Pärast seda, kui IBM asetleidnust teada sai, astus ta asjakohaseid samme. Kuid üksikasjadesse me ei lasku,» ütles Financial Timesile firma pressiesindaja Douglas Shelton.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles