Nutikast tervishoiust tõotab tulla uus Skype (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitootjatel praegu Eestis suurt kasvu pole.
Ravimitootjatel praegu Eestis suurt kasvu pole. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kohalike ravimitootjate viimase kümne aasta majandustulemused näitavad, et suurt kasvu ja kasumit neil pole, ent Nordea Eesti peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul võiks vananevas ühiskonnas uute tervishoiulahenduste loomine olla Eesti järgmine suur edulugu.

Eestis on kolm ettevõtet tootnud inimestele mõeldud ravimeid algusest lõpuni pikemat aega. Enam kui sada aastat tegutsenud Tallinna Farmaatsiatehas kuulub Riias tegutsevale emaettevõttele JSC Grindex. Kui 2008. aastal oli ettevõttes tööl 73 inimest, siis praegu juba alla 50.

2009. aastal kaalus emaettevõte mõtet salvide tegemine Eestis sootuks lõpetada ning hakata neid tegema Lätis. Praegu läheb 98 protsenti ettevõtte toodangust ekspordiks ida poole: Venemaale, Ukrainasse, Valgevenesse, Kasahstani. Kasum on aastatega aga kahanenud. Kui 2009. aastal oli ettevõtte kasum eurodesse arvestatuna 1, 2 miljonit, siis 2015. aastal juba pea miljoni euro jagu väiksem.

Eestis toodab ravimeid algusest lõpuni ka Vitale XD, kes valmistab Viimsis geneerilisi käsimüügiravimeid. Vitale XD kuulub osaühingule Smarteco Baltic, mis omakorda kuulub Šveitsis elavale Igor Eichmannile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles