Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Vaata, mis on Eesti parimad toiduained

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Toiduliit/Rannarootsi

Selgunud on Eesti parimad toiduained 2017.

Eesti Parima Toiduaine konkursi tänasel hindamispäeval valiti 13 osaleva toote seast aasta parimaks piimatooteks Saaremaa Piimatööstuse kauaküpsenud Old Saare juust. Lihatoodete kategoorias sai kõrgeimad punktid Rannarootsi lihatööstuse eelküpsetatud pardikoivad hapukapsaga, mis saab õiguse kanda pakendil tiitlit Eesti parim lihatoode 2017.

Pagaritoodete kategoorias võidutses Eesti Pagari Pagariröst täistera ja kondiitritoodete kategoorias Kalevi Tuljak tume šokolaad täidisega. Võidutooted saavad õiguse kanda edaspidi pakendil vastavalt tunnustust Eesti Parim Pagaritoode 2017 ja Eesti Parim Kondiitritoode 2017.

Eesti Parima Toiduaine konkursi teise hindamispäeva tiitlisaju avas kalatoodete kategoorias võidutsenud Briis sarjas ilmunud Puhastatud praetud kilud Kimchi kastmes AS-ilt DGM Shipping. Kastmete kategoorias tunnustati parima toote tiitliga Valio Eesti ASi Alma Vene DIP! küüslaugu, murulaugu ja sibulaga.

Parima valmistoidu tiitli pälvis Joel Ostrati küllusliku maitse ja sisuga Suitsuliha vormikas ning köögiviljatoodete kategoorias Balsnacki Muhedik maasika-mustika-mustsõstra-banaani smuuti. Lisaks anti välja Parim Toit Lastele hõbemärk, mille pälvis Salvesti Põnni ökoloogiline maasikasmuuti.

Konkurssi korraldava toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli lihatoodete kategoorias tänavu kõige suurem konkurents, sest tiitlile kandideeris ühtekokku 20 erinevat lihatoodet.

«Tänavuste lihatoodete puhul torkas eriti silma see, et lihatööstused on seadnud hea maitse kõrval väga olulisele kohale ka toidu valmistamise lihtsuse. Vaid paarikümne minutiga valmiv kvaliteetne naturaalne ahjupraad on tarbija jaoks tõeline luksus ja tänavune võidutoode tõestab seda väga ilmekalt,» sõnas ta.

Artikli foto
Foto: Saaremaa Piimatööstus

Potisepa väitel on hindamiskomisjoni töö lihatoodete puhul eriti vastutusrikas – on väga raske hinnata objektiivselt ja oma isiklikud maitse-eelistused kõrvale jättes samadel alustel näiteks pasteeti ja ahjupraadi.

«Nagu viimastel aastatel kombeks, otsustasid ka sel aastal tiitlivõitja vaid üksikud kümnendikpunktid, seega tase oli ühtlaselt väga kõrge ja tarbijatel on kahtlemata põhjust lihalettide ääres julgemalt eksperimenteerida,» lisas ta.

Samuti on mitmekesisemaks muutunud piimatoodete valik. Potisepp tõi esile, et kui mõnel aastal on olnud võistlemas peamiselt jogurtid ja kohupiimakreemid, siis tänavu on tootjad olnud väga loovad ja pakkunud uudsemaid lahendusi.

«Maitsesime näiteks uusi kategooriaid nagu Skyr, moodsa pepperoni-pitsa maitse saanud legendaarset Merevaiku, aga ka ürdivõid, taipärast dipikastet jne,» nimetas ta.

Piimatoodete puhul peetakse oluliseks naturaalsust, mistõttu on paljud tootjad viinud selle veelgi kaugemale, pakkudes tarbijale clean label tooteid, milles koostisosade hulk on viidud absoluutse miinimumini.

Parim pagari-ja kondiitritoode

Eesti Pagar - Pagariröst täistera.
Eesti Pagar - Pagariröst täistera. Foto: Toiduliit

Pagaritoodetes esikoha saavutanud Eesti Pagari Pagariröst pälvis žürii kõrgeimaid punktid tänu ülitervislikule kontseptsioonile. «Võidutoode sisaldab mett ja chia seemneid ning see vastab oma täisterasisalduse poolest ka mullu paika pandud täistera mõiste kasutamise hea tava kokkuleppele. Väärt toode iga terviseteadliku inimese toidusedelis,» kommenteeris Potisepp.

Eilse hindamispäeva lõpetas kõige magusam voor, mis kulus kondiitritoodete hindamisele. «Kondiitritoodete kategoorias pälvis komisjoni suurima sümpaatia legendaarsest käsitöökompvekist inspireeritud Kalevi tume täidisega šokolaad, mis on suurepärane näide tootearendusest, kus hinnatud maitsed leiavad endale uue väljundi,» sõnas Toiduliidu juht.

Parim kalatoode ja kaste

Briis kilud Kimichi kastmes.
Briis kilud Kimichi kastmes. Foto: Toiduliit

Kalatoodete kategooria võiduvalemi autor on AS DGM Shipping, mille Puhastatud praetud kilud Kimchi kastmes pälvisid žürii maksimumpunktid tänu tasakaalustatud maitsele ja innovaatilisele kontseptsioonile.

«Võidutootes on liidetud Eestimaa toidukultuuris traditsiooniline kilu aasiapärase kastmega, mis pakub särtsakat maitseelamust ja võiks muuhulgas aidata tuua kilu lähemale ka neile, kes vürtsikiluna toorest kala tarbida ei soovi,» sõnas Potisepp.

Kastmete kategoorias teenis hindamiskomisjoni suurima poolehoiu Valio Alma Vene DIP! küüslaugu, murulaugu ja sibulaga, mis paistab eriti silma uue lähenemise poolest dipikastme põhikomponendile.

«Traditsioonilise hapukoore asemel on baastoorainena kasutatud kohupiimakreemi, mis muudab toote valgurohkemaks ja rasvavaesemaks. Õnnestunud on suurepärane kombinatsioon tervislikumast tootekontseptsioonist ja tuttavlikest maitsetest,» sõnas Toiduliidu juht.

Parim valmistoit, parim köögiviljatoode ja parim toit lastele

Balsnacki Mahedik smuuti.
Balsnacki Mahedik smuuti. Foto: Toiduliit

Parima köögiviljatoote hõbemärgi võitnud Balsnacki külmutatud maasika-mustika-mustsõstra-banaani smuuti Muhedik paistis silma põneva uuendusliku kontseptsiooniga.

«Muhediku taassuletavatesse kotikestesse pakendatud külmutatud marjadest saab valmistada värske ja tervisliku marjasmuuti, millele võib lisada nii jogurtit, õuna- või apelsinimahla, kookos- või mandlipiima või ka  gaseeritud vett. Kusjuures valmistaja saab ise otsustada, milliseid marju ja kui palju ta oma smuutisse lisada soovib,» kirjeldas võidutoodet Potisepp.

Parima valmistoidu hõbemärgi võitnud kartuli, männiriisikate ja šampinjonidega rikastatud Suitsuliha vormikale annab mõnusa suitsuse maitse pikalt küpsetatud suitsuribiliha. Mahlasust lisab rõõskkoor ning pikantse noodi loovad küüslauk ja kodumaised vürtsid.

Potisepa sõnul on tegu väga kvaliteetse, kodumaisest toorainest valmistatud roaga, mis muudab kodukokkade elu palju lihtsamaks.

«Restoranikuningana tuntud Joel Ostrat on oma valmistoodetes püüelnud selle poole, et ka kodus võiks nautida restoranikvaliteediga toitu, ilma et selleks peaks tunde köögis toimetama, ning see on tal ka suurepäraselt õnnestunud,“ kinnitas Potisepp.

Lisaks andis žürii välja ka Parim Toit Lastele hõbemärgi Salvesti Põnn sarja ökoloogilisele maasikasmuutile.

«Maasikasmuuti näol on tegu mõnusa seguga maastikatest, banaanist, õunast ja vaarikast. 100% ökoloogilisest toorainest valmistatud smuuti ei sisalda ühtegi beebidele ebavajalikku lisaainet ning on välja töötatud koostöös lastearst Reet Raukasega, kelle nõuannete põhjal koostatud retsept on ideaalse koostisega lastele alates 6. elukuust,» rääkis Potisepp.

Tagasi üles