Meretuuleenergia kogub tuure

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud Saksamaa ranniku lähedal.
Tuulikud Saksamaa ranniku lähedal. Foto: FABIAN BIMMER / REUTERS

Tuuleenergiast, mis roll elektriturul on läbi aastakümnete olnud üsna marginaalne, on tänaseks saanud kõige kiiremini kasvav elektritootmise allikas. Pealegi muutub tuulikute rajamine odavamaks, mis tähendab, et tuuleenergia suudab peagi konkureerida ka fossiilsete kütustega.

«Ma usun, et juhul, kui sul on piisavalt suur koht sobiva tuulekiirusega, on võimalik luua meretuulepark, kus elektri omahind on sama kui söel töötavatel elektrijaamadel kogu maailmas, ka USAs,» ütles Bloombergile Taani elektritootja Dong Energy tegevjuht Henrik Poulsen.

Taani ongi meretuuleenergia tootmise pioneer, nende esimene meretuulefarm Vindeby hakkas elektrit tootma 1991. aastal. Nüüd on taanlased võtnud eesmärgiks olla esimene riik maailmas, kus meretuuleenergiaäri põhineb turumajandusel, ütles veebruari alguses Tallinnas toimunud Balti meretuuleenergia konverentsil Camilla Holbech Taani meretuuleenergia assotsiatsioonist. Tema sõnul toodetakse sealses tuulepargis Kriegers Flak maailma odavaimat tuuleenergiat hinnaga 49,9 eurot megavatt-tunni eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles