Taavi Veskimägi: poliitikute võim kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits
Riigid ei julge lasta konkurentsimajandusel finantssüsteemis toimida ja vastavad langusele piirangute ning kontrolliga, see toob lähiajal kaasa poliitikute võimu kasvu, leiab riigikogu liige Taavi Veskimägi.

Viimastel nädalatel ja kuudel ei ole finantssektoris ilma valitsuste otsese või kaudse osaluseta midagi toimunud.

Praktika on tänaseks tõestanud, et valitsustel puudub poliitiline suutlikkus kannatada välja konkurentsimajanduse põhimõtete rakendumist - valitsused ei julge ega saa lasta turgudel liikuda lõputult alla.

Valitsuste närv on oluliselt lühem kui turgude oma. Riigid päästavad pankade kaudu enda reaalmajandust.

Finantsturgudel toimuv on juba oluliselt mõjutamas reaalmajandust läbi varade väärtuse ja krediidivõimaluste vähenemise.

Tänane sõnum on olnud: viljad jagunevad eraisikute vahel, kahju kanname solidaarselt.

Turg ei ole valitsuste tegudest lihtsalt välja teinud. Turu emotsioon on masohhistlik.

Majandus on eelkõige usk ja emotsioonid. Ja seda emotsiooni pole suutnud veel miski murda.

Piirangud, piirangud...

Valitsuse ekspansiivsel sekkumisel on väga tugev ja pikaajaline mõju kogu globaalsele finantssüsteemile, mõneti on turud ennast täielikult diskrediteerinud laiema publiku silmis.

Me ei näe enam ilmselt üldse sellist finantsturgu nagu varem. See on mõneti sarnane 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku järgsele ajale, kui vastus oli regulatsioonid, piirangud, kontroll. Sama juhtub nüüd.

Kuna globaalset turgu ei osata käsitelda, tingimustes, kus info liigub kogu ööpäeva jooksul globaalselt ja inimesed on ääretult negatiivsed, mis tähendab pidevat negatiivset ülevõimendust, siis vastus on piirangud ja veel kord piirangud.

Kui suur saab olema nende karmimate piirangute, järelevalve ja mõneti turgude tükeldamise negatiivne mõju globaalse majanduskasvu kiirusele, saame näha.

Poliitikute mõju kasvab

Tänase sekkumisega on võtnud valitsused/keskpangad maailmamajanduses senisest hoopis kaalukama rolli.

Kas neil on ka suutlikkust seda välja kanda, on kaheldav.

Kas valitsused suudavad olla turgudest targemad? Kahtlen.

Igal juhul on see kriis globaalne varade ümber jagamine, kus valitsustel on etendada keskne osa, mis tähendab poliitika/poliitikute olulisuse märkimisväärset kasvu lähiaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles