Täna lõpeb Islandil finantskriis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta kevadel pursanud Eyjafjallajökulli vulkaan (pildil) on meelitanud saareriiki uudistama üle maailma palju turiste.
2010. aasta kevadel pursanud Eyjafjallajökulli vulkaan (pildil) on meelitanud saareriiki uudistama üle maailma palju turiste. Foto: Martin Rietze/Scanpix

Islandi valitsus teatas pühapäeval kiiruga kokku kutsutud pressikonverentsil, et lõpetab alates tänasest kõik piirangud kapitali liikumisele, mis tähendab, et pärast peaaegu üheksa aastat kestnud vaheaega on Islandi elanikel, ettevõtetel ja pensionifondidel taas ligipääs maailma kapitaliturgudele.

Kolmandiku miljoni elanikuga Island oli 2008.–2009. aasta finantskriisi ajal üks enim kannatanud riike maailmas. Eelmise kümnendi esimese poolel, buumi ajal kasvas pangasektori varade maht enam kui kümme korda suuremaks, kui oli kogu riigi majandus.

Finantskriisi ajal purunes see kõik rusudeks. Kolm suurimat panka varisesid kokku ning need natsionaliseeriti, kolme päevaga kukkus pangandussektor 97 protsenti. Seejärel kehtestati riigis piirangud kapitali väljaveole, võeti Rahvusvahelisest Valuutafondist (IMF) laenu, tänu millele suudeti Islandi kroon stabiliseerida.

Piirangud tegid aga elu keeruliseks neil islandi inimestel ja ettevõtetel, kes tegutsesid ka välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles