TÜ raamatukogu valmimine on aasta jagu edasi lükkunud

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli raamatukogu on tudengite jaoks juba pikka aega suletud olnud.
Tartu ülikooli raamatukogu on tudengite jaoks juba pikka aega suletud olnud. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool (TÜ) ja ehitusfirma AS YIT Ehitus vaidlevad endiselt raamatukogu renoveerimishanke üle. See aga tähendab, et ehitustööd seisavad ja hoone valmimine on vähemalt aasta jagu edasi lükkunud. 

Ülikool teatas selle aasta alguses, et nad lõpetavad YITiga töövõtulepingu ja nõuavad leppetrahvi, kuna ehitusfirma on lepingutingumusi oluliselt rikkunud ega saa töödega õigeaegselt valmis. Näiteks pidi raamatukogu osaliselt uksed avama juba möödunud aasta oktoobris. 

Pärast seda kui YIT ehitusplatsilt aasta alguses minema löödi, algasid poolte vahel läbirääkimised, mille eesmärk on välja selgitada, kui kaugele ehitusfirma raamatukogu renoveerimistöödega jõudis ja kui palju neile selle eest maksta tuleb.  

Läbirääkimised on kestnud juba aga kuid. Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel põhjendas venimist sellega, et tehtud tööde hindamine ja dokumentatsiooni ülevaatamine on osutunud detaili- ning ajamahukamaks, kui nad algselt arvestasid. Siiski avaldas ta lootust, et märtsi keskpaigaks jõutakse kompromissini.

Küsimuse peale, missugune hanke osa enim probleeme valmistab ja kas YITi ootab ees kopsakas trahv, vastas Pagel, et enne kui kompromisslahendus pole lõplikult paigas, ei saa ülikool spekuleerida ei tehtud tööde mahu ega trahvinõude teemal. «Kompromissile jõudmine on mõlema osapoole ühine soov,» ütles ta ainult.

Samas on käivitunud uue hanke ettevalmistamine, mille ülikool loodab välja kuulutada lähema paari kuu jooksul. Pagel rääkis, et kui hange seekord õnnestub ja leitakse uus ehitaja, võib loota, et suve hakul algavad seiskunud ehitustööd taas pihta.

Kui esialgse plaani kohaselt loodeti raamatukogu renoveerimine lõplikult valmis saada 2017. aasta sügiseks, siis tänase teadmise kohaselt on hoone avamine vähemalt aasta jagu edasi lükkunud. Ehk optimistlike prognooside kohaselt võiks raamatukogu avada 2018. aasta sügisel.

AS YIT Ehitus alustas Tartu ülikooli raamatukogu renoveerimistöödega möödunud aasta mais. Hanke maksumus oli 5,6 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles