Eesti ja Soome astusid X-tee arendamiseks olulise sammu

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostöölepingu allkirjastamine, mille alusel moodustatakse ühine MTÜ X-tee arendamiseks.
Koostöölepingu allkirjastamine, mille alusel moodustatakse ühine MTÜ X-tee arendamiseks. Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Eesti ja Soome loovad ühise X-tee arendamiseks mittetulundusühingu, mis on vajalik tõhusaks ning pikaajaliste eesmärkidega koostööks kahe riigi vahel.

X-tee on infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle «nähtavaks osaks» on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.

Asutatava mittetulundusühingu nimeks on Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk Põhjamaade Koosvõimelahenduste Instituut ning see hakkab paiknema Eestis. Instituudi eesmärk on tagada e-riigi infrastruktuuri kvaliteet, jätkusuutlikkus ja mitmepoolse rahvusvahelise koostöö toimimine. 

Lepingu Eesti poolt allkirjastanud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles, et ühise mittetulundusühingu asutamine on sõnum, et mõlemad riigid näevad koostööd pikaajalise strateegilise eesmärgina.

Palo sõnul võimaldab ühine X-tee kiiremat andmevahetust kahe riigi vahel ning seeläbi lihtsustab ka ettevõtjate äritegevust kummalgi pool lahte. «Mul on väga hea meel, et selline algatus on saanud teoks just meie regioonis. Koostöös Soomega on meil võimalik panna alus digitaalsele ühisturule Euroopa Liidus,» märkis ta.

Soome kohalike omavalitsuste ja riigireformide minister Anu Vehviläineni sõnul tähendab ühise mittetulundusühingu moodustamine veel tihedamat koostööd Soome ja Eesti vahel. «Instituut võimaldab piiriülest koostööd mitmete riikide vahel üheaegselt. Seni on olnud riigipiire ületavad e-tegevused võimalikud ainult kahepoolsete kokkulepetena.»

Eesti ja Soome riiklike infosüsteemide tehniline ühendamine X-tee kaudu toimub selle aasta kevadel. X-tee arendamist rahastavad läbi ühise MTÜ Eesti ja Soome riik võrdselt liikmemaksu kaudu. 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles