Kolme mehe ja firma süüdimõistmine investeerimiskelmuses jõustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmaspäeval jõustus lõplikult kohtulahendi, mille järgi jäid kolm meest ja nendega seotud ettevõte süüdi miljoni euroni ulatunud investeerimiskelmuses ja rahapesus.

Kaasuses tuli esimene lahend mullu mais, kui Harju maakohus mõistis investeerimiskelmuses ja rahapesus süüdi 44-aastase Silveri, 32-aastase Aleksandri ning sama vana Nikolai. Kohus karistas Silverit kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Koos muude kuritegude eest mõistetud karistusega määrati talle üheksa-aastane vangistus, millest tal on praegu kanda veel üle kuue aasta.

Varem karistamata Aleksandrile ja Nikolaile mõistis kohus kolmeaastase vangistuse. Sellest kuus kuud peavad mehed kohe reaalselt ära kandma ning ülejäänud karistus jäetakse täitmisele pööramata, kui nad ei pane viieaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Kohus määras ettevõttele VFX Trading OÜ- rahalise karistuse suurusega 10 000 eurot.

Lisaks rahuldas kohus kannatanute tsiviilhagid ja jättis nende tagamiseks aresti alla 163 000 euro väärtuses süüdistatavate vara. Samuti peavad süüdistatavad tasuma sundraha ja menetluskulud.

Süüalused viisid kaasuse Tallinna ringkonnakohtusse, mis jättis aga mullu oktoobri alguses maakohtu lahendi jõusse. Seejärel esitasid süüaluste kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, mis ei võtnud neid aga esmaspäeval menetlusse. Seega jõustus kohtualuste süüdimõistmine ja karistamine lõplikult.

Süüdistuse kohaselt oli kuriteo peamine organiseerija Nikolai, kes värbas endale kaasosaliseks Aleksandri. Nikolai juhiste järgi otsis Aleksandr inimesi, kes on nõus asutama investeerimisteenust pakkuva äriühingu ja olema selle juhatuse liikmed. Nii leidis Aleksandr varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Silveri, kelle osalusel loodi 2013. aasta mais ettevõte, mis hiljem sai nime VFX Trading OÜ. Tegelikkuses juhtis ettevõtte tegevust Nikolai ja tema kontrolli all oli ka selle pangakonto.

Eeluurimisel kogutud andmetel oli VFX Trading OÜ osa suuremast püramiidskeemi meenutanud skeemist, mis tegutses peamiselt Venemaal. Investoreid otsiti esmapilgul vägagi usaldusväärse moega internetilehekülgede kaudu, kus pakuti huvilistele võimalust paigutada oma raha investeerimisfondi VladimirFX..

VFX Trading OÜ kontole kandsid investeeringuna raha neli ettevõtet kokku 1,5 miljonit USA dollarit ja kolm eraisikut kokku 39 000 dollarit – eurodesse arvutatuna kogusummas 1,16 miljonit. Eraisikutest investorid on Läti, Venemaa ja Aserbaidžaani kodanikud ning ettevõtted on rahvusvahelised. Kui investorid avaldasid hiljem soovi investeeritud raha ja teenitud tulu välja võtta, siis neile raha välja ei makstud.

Süüdistuse kohaselt ei olnud Nikolail ja tema kaasosalistel algusest peale kavatsust investoritelt laekunud raha investeerida, vaid nad tahtsid selle omastada. Eeluurimisel kogutud andmeil ei paigutatud investorite raha valuutaturule, vaid seda hakati kasutama muul otstarbel.

Uurimisandmeil tehti kelmusega saadud raha kuritegeliku päritolu varjamiseks mitmeid tehinguid. Näiteks osteti suures koguses investeerimiskulda, võeti raha välja pangaautomaatidest ja pangale esitati fiktiivne leping teenuste osutamise kohta.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja uurimist juhtis riigiprokuratuur. 

„Tegemist oli õiguslikult ja tõenduslikult väga keerulise rahvusvahelise juhtumiga, mistõttu olen prokurörina  rahul, et kõnealuses asjas kogusime tõendeid, mille alusel tunnistas kohus investeerimiskelmuses ja rahapesus isikud süüdi. Tähelepanu väärib ka see fakt, et kannatanute kasuks konfiskeeritakse kriminaaltuluna vara ligi 165 000 euro väärtuses,“  kommenteeris selles kriminaalasjas riiklikku süüdistust esindanud riigiprokurör Piret Paukštys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles