Maavärin andis hoobi kiibitootjatele

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texas Instruments.
Texas Instruments. Foto: Paul Sakuma/AP

Nagu selgub, on kiibivalmistaja Texas Instruments, mis varustab komponentidega tervet rida tööstusharusid, üks Jaapani maavärina poolt rängemini räsitumaid välisfirmasid.

Dallases baseeruv ettevõte teatas, et esialgsete vaatluste põhjal on nende tootmiskeskus Mihos, umbes 65 kilomeetrit Tokyost kirde suunas, saanud tugevasti kahjustada.

Purustusi on ka nende teises tehases Aizu-wakamatsus, mis asub 240 kilomeetrit Tokyost põhja suunas, teatas firma. TI kolmas Jaapani tehas asub Hijus, 800 kilomeetrid Tokyost lõuna pool ja töötab täisvõimsusega.

Maavärin on peale TI otseselt kahjustanud veel mitmeid pooljuhte ja elektroonikat tootvaid ettevõtteid. Kiibitootmine eeldab «puhta toa» tingimusi ja on ülimalt tundlik tolmu, vibratsiooni ja elektrivoolu kõikumiste suhtes.

Ka USA firma Freescale Semiconductor on peatanud tootmise Sendai tehases ja evakueerinud töötajad.

Shin-Etsu teatas aga, et katkenud on 300 nm läbimõõduga räniplaatide tootmine, millest kiipe valmistatakse.

Kahjustatud on Fujitsu tehased. Tootmine on seiskunud mitmes Renesasi tehases, millest viis on kannatanud struktuurseid kahjustusi.

Elektroonikakomponentide tootjatest on kannatanud Panasonicu, Hitachi, Toshiba, Canoni, Nikoni, NEC ja Sony tegevus. Lameekraanide tööstus näib aga olevat tõsisematest kahjustustest puutumata jäänud, kuna need tehased asuvad katastroofipiirkonnast kaugemal.

TI ütles, et Miho toodang andis mullu ligikaudu 10 protsenti nende käibest. Tehas toodab analoogkiipe ja DLP ekraanide tehnoloogiaga seotud kiipe. Firma ütles, et umbes 60 protsenti tootmisprotsessist on jäädavalt rikutud. Infrastruktuur, mis tagab kemikaalid, gaasid, vee ja õhu, on kahjustatud ja selle remont võtab aega kolm nädalat.

Kiibitootja valmistub lisakulutusteks ja käibelanguseks esimeses ja teises kvartalis, kuna peab tootmise teistesse tehastesse ümber suunama. Täiskoormusel võib Miho ilmselt tööle hakata alles juuli keskel – mis tähendab, et tarned taastuvad täismahus alles septembris.

Firma ei ole Jaapanist töötajaid evakueerinud, vaid on inimesi pigem juurde saatnud. Kohale on juba jõudnud meeskondi Dallasest ja Malaisiast, lisaks on mitmed grupid veel teel.

TI hoiatas, et nagu ka teisi firmasid, aeglustab ka nende tegevust piirkonna elektrivõrgu ebastabiilsus. Aizu-wakamatsu tehases on seadmed juba käivitatud ja kui elektrit tuleb stabiilselt, võib täismahus tootmine taastuda aprilli keskpaigaks.

Maavärina mõju täieliku ülevaate loodab TI avaldada oma aprillikuises kvartaliaruandes.

Lõppkokkuvõttes võivad kiibitootjad lõigata kasu kõrgematest hindadest, mille tarnete nappuse hirm kaasa võib tuua.

Arvutites kasutatavate DRAM kiipide ja mobiiltelefonide NAND kiipide hinnad hüppasid sel nädalal Taipei DRAMeXchange’il järsult ülespoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles