Snapchati lennukas börsidebüüt

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Snapchati asutajad Bobby Murphy (vasakult) ja Evan Spiegel neljapäeval New Yorgi börsil enne Snapi aktsiate avalikku emissiooni.
Snapchati asutajad Bobby Murphy (vasakult) ja Evan Spiegel neljapäeval New Yorgi börsil enne Snapi aktsiate avalikku emissiooni. Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

Neljapäeval, esimesel kauplemispäeval kallines populaarse sõnumiteenuse Snapchat emafirma Snap aktsia 44 protsenti, millele järgnes reedel veel 11 protsenti, see tegi kahe päeva kokkuvõttes jahmatamapaneva 59-protsendilise tõusu 27,09 dollarini.

See teeb Snapi turuväärtuseks 37,8 miljardit dollarit, mis on 93 korda suurem kui ettevõtte eelmise aasta 404 miljoni dollari suurune käive. Sama suur oli eelmisel aastal ka Selveri käive, aga Tallinna Kaubamaja, kuhu gruppi Selver kuulub, turuväärtus on veidi alla 400 miljoni euro. Seega on Snapi ja Selveri käibed võrdsed, aga turuväärtus erineb sada korda.

Tänu investorite huvile USA selle aasta esimese aktsiate avaliku emissiooni vastu kasvas Snapchati asutajate Evan Spiegeli ja Bobby Murphy vara väärtus kuue miljardi dollarini. Mõlema noore mehe (Evan Spiegel on 26- ja Bobby Murphy 28-aastane) vara kasvas esimese kauplemispäevaga 1,58 miljardi dollari võrra.

Snapi aktsiate avaliku emissiooni (IPO) ja esimese kauplemispäeva suurimateks võitjateks on ka riskikapitalifirmad Benchmark Capital ja Lightspeed Venture Partners, kelle omanduses olevate aktsiate väärtus kasvas ühe päevaga vastavalt 904 miljoni dollari võrra, kolme miljardi dollarini ja 613 miljoni dollari võrra, kahe miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles