:format(webp)/nginx/o/2016/07/13/5616123t1hdf6f.jpg)
Eesti majapidamistes visatakse aastas kokku ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu. Et vähem toitu raisku läheks, peab igaüks alustama oma kodus toidujäätmete vähendamisest.
Eesti majapidamistes visatakse aastas kokku ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu. Et vähem toitu raisku läheks, peab igaüks alustama oma kodus toidujäätmete vähendamisest.
Toidujäätmega raiskame mitte ainult oma raha, vaid ka palju muid ressursse – maad, vett, energiat ja tööjõudu. See kõik aitab kaasa ka kliimamuutustele, mis omakorda muudab toidu tootmise maailmas keerukamaks ja kallimaks. Kliimamuutused.ee annab mõned lihtsad nipid, kuidas muuta oma toitumisharjumusi kliimasõbralikumaks.
Mida teha ülejäänud toiduga?
Parim enne ja kõlblik kuni?
Need üldlevinud sildid on küljes paljudel toodetel, kuid tekitavad ikka päris palju segadust. «Kõlblik kuni» märge on kindlasti vajalik kiiresti riknevate toiduainete puhul nagu liha ja kala. See viitab sellele, et ettenähtust kauem aega seisnud toidukaupades võivad arenema hakata tervisele kahjulikud mikroorganismid.
«Parim enne» kuupäeva ületanud tooteid on aga täiesti turvaline tarbida, pakendile märgitud kuupäev ennustab lihtsalt, millal toiduaine hakkab oma maitses või kvaliteedis kaotama.
Probleemid algavad siis, kui me ei tee vahet «kõlblik kuni» ja «parim enne» märgetel ja eeldame, et «parim enne» kuupäeva ületanud toiduained ei ole enam kõlblikud ja viskame täiesti söödava toidu minema.
Kõige parem viis seda lahendada on õppida ise vahet tegema, kas toit on hea või juba halvaks läinud ja mitte liiga tõsiselt võtta seda, mida parim enne kuupäev meile ütleb.