Vaidlus Tšehhis: kas jõukus algab 4000 või 2000 eurost kuus?

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrej Babis
Andrej Babis Foto: SCANPIX

Tšehhi miljardärist rahandusminister Andrej Babis lubas kärpida tulumaksu kõigil, kes saavad kuus palka vähem kui 113 000 Tšehhi krooni või 4 200 eurot ning jätta teiste maksumäär muutmata. Sotsiaaldemokraadist peaministri hinnangul võiks piiriks olla 50 000 krooni või 1 850 eurot kuus. 

Vaidlus on tekitanud küsimusi selle ümber, keda võib ikkagi jõukaks pidada, kirjutab Bloomberg.

Peaministri plaan suurendaks muuhulgas kõrgepalgaliste maksukoormust enam kui 40 protsendi võrra.

«Ma ei arva, et sotsiaaldemokraatide idee karistada inimesi, kes saavad kuus üle 50 000 krooni palka, oleks õige mõte,» märkis Babis oma erakonna kongressil esinedes. Täna on Tšehhis tulumaks 15 protsenti. Need, kes teenivad rohkem kui 4 riigi keskmist palka, maksavad sellele lisaks veel 7 protsenti.

Sarnaselt Donald Trumpile on Babise erakond ANO, Akce nespokojených občanů ehk tõlkes Rahulolematute kodanike teotahe,  nimetanud traditsioonilisi poliitilisi erakondi korrumpeerunuks ja ebatõhusaks. Jaanuaris oli erakonna toetus 30 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles