Kulla hind liigub valesti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Ameerika Ühendriikide keskpank (Föderaalreserv) 14. detsembril baasintressi tõstis, on kulla hind kerkinud seitse protsenti. Kaks kuud pärast varasemat intressitõstmist, mis leidis aset 2015. aasta detsembris, oli väärismetalli hind kerkinud 13 protsenti.

Teoorias peaks olema vastupidi, intressimäärade tõstmine oleks pidanud kulla hind langetama või hoidma vähemalt samal tasemel, aga kullaturul lähevad teooria ja tegelik elu harva kokku, kirjutas Bloomberg mõni päev tagasi.

Osaliselt on sellel ratsionaalsed põhjused. Üks põhjus on Donald Trumpi valimine USA presidendiks eelmise aasta 8. novembril. Ehkki riigi aktsiaturud on alates sellest ajast teinud suure tõusu ja kerkinud üha uutele rekordtasemetele, on kasvanud ka riigipea administratsiooniga seotud ebakindlus. Kuld on vara, mille populaarsus kasvab ebakindlatel aegadel ja siis, kui inflatsioon muutub liiga kiireks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles