Ettepanek valitsusele: kuidas tulumaksureformi saaks oluliselt lihtsama vaevaga ära teha (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Targad mehed, kes tulumaksureformi paika panid, võiks kaaluda ka alternatiivi.
Targad mehed, kes tulumaksureformi paika panid, võiks kaaluda ka alternatiivi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Vaadates kõrvalt arutelusid, mis on järgnenud 2018. aastast plaanitavale tulumaksureformile, teeb Postimehe lugeja Taavi Lõoke tänasele valitsusele ettepaneku, kuidas seda märksa lihtsama vaevaga teha saaks.

«Ühes hiljutises artiklis korrutati jälle väidet, et uue valitsuse tulumaksusüsteem on vajalik (ja ainuvõimalik variant), et jätta madalapalgalistele rohkem palgaraha kätte,» kirjutas Postimehele Taavi Lõoke. Tema sõnul saaks aga 2018. aastast jõustuva maksumuudatuse eesmärgid täita ka märksa lihtsamalt.

«Tegelikult oleks põhimõtteliselt võrdväärse tulemuse saanud ka siis, kui tulumaksuvaba miinimum oleks tõstetud kõigile 500 euro peale, aga sellega koos oleks tõstetud tulumaksumäär 25 protsendi peale,» lausus Lõoke.

Ta lisas, et kui arvestada, kui palju mingi brutopalga pealt tegelikult tulumaksuks ära makstakse, siis oleks saavutatud küll üksikasjades natuke erinev, kuid üldpildis väga sarnane tulemus: madalapalgalised maksavad vähem ja kõrgepalgalised natuke rohkem. «Tulemus sama, aga kogu see maksuastmete värk oleks ära jäänud,» märkis Lõoke.

Vaata tema mõttekäiku ka juuresolevalt graafikult!

Kuidas märksa lihtsamalt tulumaksureformi teha. Allikas:
Kuidas märksa lihtsamalt tulumaksureformi teha. Allikas: Foto: Taavi Lõoke
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles