Venemaa välisministeerium: USA jahib venelasi (5)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu
  • Häkkeritele ja relvasmugeldajatele soovitatakse jääda turvaliselt Venemaale.
  • Moskva võimude nägemuses toimib Ameerika Ühendriikide õigussüsteem kallutatult.

Venemaa kodanikele, kes sõidavad välismaale, säilib oht saada kinni peetud või arreteeritud Ameerika Ühendriikide eriteenistuste nõudel, millest Venemaa välisministeeriumi väitel annab tunnistust ligi kolmkümmend juhtumit.

Kuus aastat tagasi Ameerika Ühendriikides ebaseadusliku relvaäri pärast süüdi mõistetud nn surmakaupmehe Viktor Buti ja teiste rahvusvaheliste kurjategijate kurb saatus innustas Moskvat oma kodanikke hoiatama.

„Kinnitame, et kolmandates maades säilib reaalne oht saada USA eriteenistuste nõudel kinni peetud või arreteeritud,“ vahendas Venemaa valitsuse häälekandja Rossiskaja Gazeta väliministeeriumi hoiatust.

„Hoolimata meie korduvatele üleskutsetele lahendada Venemaa ja Ameerika kompetentsete organite koostöö vastavalt kahepoolse kriminaalasjade õigusabi lepingule 1999. aastast, fikseeritakse endiselt vastuvõtmatuid jahi-praktika juhtumeid venemaalaste suhtes kogu maailmas. Selliste juhtumite arv ületab kolmekümmet.“

Venemaa välisteenistus toob siinkohal ka mitu näidet, millest tuntumad on Libeerias vahistatud suurekaliibrilise narkoärimehe Konstantin Jarošenko juhtum. Norras võeti vahele marihuaanaga äritsenud Mark Vartanjan. Eestile lähimaks kujunes arvutipettustes süüdistatava Maksim Senahi vahistamine mullu Soomes ja seejärel üle andmine ameeriklastele. Hispaanias vahistati ja anti tänavu USA-le välja häkker Stanislav Lisov. Mitu aastat varem võeti Malediividel vahele krediitkaartidelt raha varastanud Roman Seleznjov.

Venemaa välisministweeriumi väitel saavad välisriikides vahistatud venelased kallutatud õigusemõistmise osaliseks. Kusjuures sõna õigusemõistmine on algses tekstis asetatud jutumärkidesse.

Välisministeerium lubab oma kodanikele küll igakülgset abi, kuid soovitab inimestel, kelle suhtes Ameerika Ühendriikide õiguskaitseorganitel on pretensioone, kaaluda oma välistreise väga hoolikalt.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles