Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Postimehe test: soodne vastlakukkel võidutses taas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Vastlakuklitest lõi Postimehe toimetuse liikmetel silmad särama, sest taas on saabunud see aeg aastast, mil isu vahukoorega saiast mõneks ajaks täis süüa. 

Vastlanädala eel ei oleks veel saanud öelda, et poeletid on vahukoorestest maiustest lookas, vaid valik jäi pigem kesiseks. Eriti võib puudus tekkida klassikalise, ilma lisanditeta vahukoorekukli austajatel, sest tänavune trend näeb ette pigem moosiga rikastatud kukleid.

Mis on aga läbi aastate samaks jäänud, on sööjate eelistus, et kuklisai olgu pehme ja õhuline ning vahukoor naturaalne ning mitte üleliia magus. Maitsete tasakaalukus tagas edu ka meie degusteerimises, mil rohkem muljet avaldasid läksid need kuklid, kus polnud suhkruga liialdatud. Näiteks heideti liiga magusat moosi ja vahukoort ette Revali ning Pagaripoiste kuklitele, millest viimane oli magususe lisamiseks veel üle piserdatud šokolaadiga. Kuklisaia ei peetud õnnestunuks aga Eesti Leivatööstuse ja Gourmet Clubi toodete puhul.

Enim suutsid sööjatele muljet avaldada Eesti Pagari jõhvikamoosiga kukkel ning Rimist pärit vaarikamoosiga kukkel, mille mõlema puhul kiideti just mõnusat pehmet saia, maitsvat vahukoort ning kokkuvõttes hästi toimivat maitsekooslust.

«Jokkerina» lisasime testi ka Pagar Võtaks öko-tatrakukli kirsimoosiga, mis välimuselt meenutas küll rohkem «mütsiga» muffinit kui klassikalist kuklit, kuid pälvis just hästi maitsestatud saiaga siiski kiidusõnu. Kuklisaias leidus heldelt kardemoni, millest ehk teistes kuklites puudust tunti. Olenemata sellest, et tegu oli tatrajahust valminud kukliga, ei heidetud sellele kuivust kuigi palju ette.

Maitsmisproovist ilmnes veel oluline tõdemus, et hind ei mängi vastlakukli puhul suurt rolli. Eelmise aasta kuklitestis osutus võitjaks Reval Kondiitri tagasihoidlik jõhvikamoosiga kukkel, mis maksis vähem kui üks euro ning ka tänavu võidutses soodsaima tükihinnaga Eesti Pagari maius. Seega ei tasu ka odavat kuklit alahinnata – peaasi, et see oleks värske ja pehme saiaga. Üllatav oli veel fakt, et mullu heideti just samale võidukuklile ette üsna kuiva ja maitsetut kuklit kui ka vanilliga liialdatud vahukoort – aastaga on aga areng toimunud või olid tänavused maitsejad lihtsalt heldemad.

KukkelKommentaarHinneKaal (g)Hind (eur/tk)
Eesti Pagar jõhvikamoosiga kukkelSai oleks võinud ehk veidi pehmem olla, aga muidu väga maitsev. Väga hea, moos oli mõnusalt hapukas. Vastlakukkel nagu ikka, klassikaline. Väga mõnus, kõike oli piisavalt. Sai oli natuke nätske. Tavaline amps. Liiga tavalise saia maitsega. Mõnus õhuline, saia maitse ei jää domineerima, hea kombinatsioon. 4.15700.56
Rimi vastlakukkel vaarikamoosigaPäris hea, pehme sai - maitseb. Hea, aga lahjavõitu. Väga maitsev, pehme saia ja suussulava vahukoorega. Mahlane. Sai koos koore ja moosiga on hea kooslus. Vahukoor hea, kukkel pehme, aga pärmimaitseline. Halb pärmi maitse. 3.61000.63
Pagar Võtaks tatrakukkel vahukoore ja kirsimoosigaMahlakas, maru hea, kardemon on hea mõte. Väga meeldis tugev kardemoni maitse, moos ja vahukoor tasakaalustasid, sai oli veidi kuiv. Nagu jõulumuffin. Vastlakukliks ei kvalifitseeru. Liiga vänge, imelik tekstuur, nagu leiba sööks. Päris põnev, ilmselt gluteenivaba. 3.5802.03
Pagaripoisid kirsimoosiga kukkelŠokolaad meeldis, muidu üsna kuiv. Moos on megamagus. Natuke kuiv, aga samas päris hea, maitsed on paigas. Moos on väga hea, aga kooslus natuke liig, šokolaad rikub maitse ära. Harju keskmine, pisut nätske. Kukkel kuiv ja jääb domineerima, moos liiga magus, pole tasakaalus maitse. 3.4900.76
Eesti Leivatööstus vahukoorekukkelTäitsa tavaline, aga hea. Käib kah, üsna emotsioonitu ja tavaline. Kuiv sai, igav. Vahukoor see-eest väga hea maitsega. Söödav, aga teised olid põnevamad. 3.3600.96
Reval Kondiiter vaarika vastlakukkelNatuke kuiv. Huvitav vahukoor, oleks võinud parem olla. Liiga magus kreem, sai liiga kuiv. Liiga moosine, veider maitse. Väga mõnus marjane maitse. 3750.67
Gourmet Club kukkel vahukoore ja kirsomoosigaVahukoor kuidagi vesine, mitte nii hea, aga ka üsna söödav. Vahukoor oleks nagu pahaks läinud. Kuiv sai ja mittemidagiütlev vahukoor. Veider kunstlik maitse. Täitsa okei. Kena. 2.8801.57
Tagasi üles