Hiina turistid hoiavad Rootsi turismisektorit üleval

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu vähenes Rootsis lähiriikide turistide külastused.
Mullu vähenes Rootsis lähiriikide turistide külastused. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kuigi Rootsi turismisektor järjest kasvab, näitavad viimase aasta tulemused ööbimiste osas teatavat kasvu aeglustumist. Märgatav vähenemine on toimunud näiteks lähinaabrite külastusnumbrites.

Mullune välisturistide ööbimiste arv Rootsis oli 62 miljonit ööd, mis iseenesest tähendab 2015. aastaga võrreldes kolmeprotsendilist kasvu, vahendab Dagens Industri. Küll aga toimus kasv ennekõike kaugemalt tulevate turistide arvelt, kuna nende ostujõud on paranenud ja pikamaalennud on muutunud järjest odavamaks.

Vähemalt iga viies välisturist oli pärit väljastpoolt Euroopat ning ootamatult kõrget kasvu näitas Hiina turistide arv, mis oli kolm korda kõrgem kui viimasel seitsmel aastal. Samal ajal vähenesid pikemaajalised külastused teistest Põhjamaadest. Näiteks Taani turistide ööbimiste arv langes viis protsenti, Norra turistide puhul kaks protsenti. Ainult soomlaste ööbimiste arv kasvas kolm protsenti.

«Lähinaabrite külastuse languse taga on suure tõenäosusega trend, et pikamaalennud muutuvad mitte ainult Rootsi tulemiseks, aga ka mujal maailmas järjest odavamaks. See vähendab lühireise lähiriikidesse, kuna inimestel on puhkuseks piiratud arv päevi,» selgitas Martin Daniels Rootsi majanduskasvu töörühmast.

Teiseks põhjuseks võib olla Rootsi ja Taani vahele kehtestatud piirikontroll. «See pole küll midagi, mida me saame faktidega tõestada, kuid on üks võimalik põhjus,» märkis Daniels. Kolmandana lisas ta Norra krooni madala kursi.

Enamik Rootsit külastavaid välisturiste ööbib Stockholmis, Västra Götalandis ja Skåne piirkonnas. Piirkonnad, mis on võrreldes 2015. aastaga enim välisturiste kaotanud, on Västmanland ja Värmland, kus vastavad arvud langesid 2016. aastal 20,6 protsenti ja 11,3 protsenti. Ka Vasterbotten kaotas 2015. aasta külastustega võrreldes 5,6 protsenti.

2015. aastal kulutasid välisturistid Rootsis kokku 112,6 miljardit Rootsi krooni ehk 11,87 miljardit eurot. Poole sellest moodustasid Rootsis tehtud ostud ja veerand kulus majutuse ning toitluse peale. 

Samas siseturistid kulutasid puhkuse ajal mullu kokku 169 miljardit Rootsi krooni ehk 17,81 miljonit eurot. Neil moodustasid ostud ainult 15 protsenti kõigist kuludest, suurim osakaal ehk 40 protsenti kulus majutuse ja toitlustuse peale.

Martin Danielsi sõnul kõige värskemad välisturistide kulutusi puudutavad arvud veel puuduvad. «Aga me teame, et näiteks Hiina ja Vene turistid kulutavad ühe inimese kohta väga palju,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles