Pankrotistunud Estonian Airi varad on oksjonil kuum kaup (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi mudellennuk.
Estonian Airi mudellennuk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ülemöödunud aastal pankrotistunud riikliku lennukompanii Estonian Airi vara on oksjonitel kuum kaup ja huvi on kõrge arvutitoolidest kuni mudellennukiteni.

Estonian Airist järele jäänud vara pandi oksjonile müüki mullu enne jõule. Kokku oli müügis üle 1000 eseme, mille hinnad kõikusid ühe kuni paari tuhande euro vahel. 

Estonian Airi mälestusesemete komplekt.
Estonian Airi mälestusesemete komplekt. Foto: Erakogu

Enampakkumisi korraldab haamer.net juht Sven Tiirusson, kelle sõnul on inimeste huvi väga kõrge.

«Oleme senise müügiga väga rahul ja ma arvan, et veebruari lõpuks on kolmandik varadest juba müüdud,» rääkis ta. Oksjoneid viiakse läbi etappide kaupa ja kogu vara peaks müüdud olema jaanipäevaks, loodab Tiirusson.

Ta tõi välja, et oksjonil osalevad inimesed jagunevad kaheks. Ühed ostavad seepärast, et tahavad kadunud lennufirma sümboleid kandvaid esemeid. Teistel on huvi puhtalt praktiliste asjade vastu nagu näiteks arvutid ja mööbel. 

«Need, kes ostavad Estonian Airi märkidega asju, on kõik väga suured huvilised ja küsivad, et kas kaupa tuleb veel juurde,» rääkis Tiirusson, lisades, et väga populaarsed on Estonian Airi mudellennukid.

Ta tõi näitena välja, et mudellennuk pandi müüki alghinnaga 75 eurot ja see õnnestus lõpuks maha müüa 615 euroga. Mälestusesemete komplekt, kuhu kuulusid näiteks lennufirma logodega pastakas, kaelarihm, CD ja parkimiskell, müüdi 30 eurose alghinna juures lõpuks 100 euroga. 

Estonian Airi mudellennuk.
Estonian Airi mudellennuk. Foto: Erakogu

«Samas on ka juhuslikke huvilisi, kes soovivad osta näiteks kontorimööblit: arvuteid, toole, laudu ja nii edasi. Eks nende jaoks on oluline soodne hind,» selgitas ta. Samas kerkis ühe tavalise mööblikomplekti hind enampakkumise käigus 100 eurolt 370 euroni. 

Küsimuse peale, et kui palju on Estonian Airi vara müügist raha laekunud, vastas Tiirusson, et umbes paarkümmend tuhat eurot. Viimaste andmete kohaselt on pankrotistunud lennufirma vastu nõudeid üleval 121 miljoni euro ulatuses.

Estonian Air lõpetas tegevuse 2015. aastal 7. novembril pärast seda, kui selgusid Euroopa Komisjoni uurimise tulemused, mille kohaselt andis Eesti Estonian Airile ebaseadusliku riigiabi. Kuna lennufirmal ei olnud raha, et seda tagasi maksta, läks ettevõte pankrotti.

Eesti valitsus andis aastatel 2008-2014 Estonian Airile päästmisabi korduvate rahasüstidega umbes 130 miljoni euro väärtuses. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles