A. Le Coq on aktsiisitõusu tõttu investeeringud külmutanud (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Noop.
Tarmo Noop. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Õllekontsernid Olvi ja Carlsberg hakkavad eelmisel aastal lajatatud ähvardusi Eestis teoks tegema. Ootamatu aktsiisitõusu tõttu on näiteks A. Le Coq sel aastal investeeringud sisuliselt külmutanud, lisaks jäetakse ära töötajate palgatõus. 

A. Le Coqi juht Tarmo Noop rääkis, et kui tavaliselt jääb nende aastane investeeringute maht 3–7 miljoni euro vahele, siis tänavu on see vaid miljon eurot ja seegi pooliolevate investeeringute lõpetamiseks. «Mingist arendamisest ei saa kindlasti rääkida. Teeme ainult hädavajalikud investeeringud kvaliteeti, lisaks kui midagi katki läheb,» ütles ta. 

Kui minevikus on ettevõte igal aastal palku tõstnud, kasvõi natukene, siis sel aastal töötajate tasu ei tõuse. «See võeti töötajate poolt arusaadavalt vastu, sest olukord on tõesti väga keeruline. Me oleme ärivaldkond, mille tingimusi igal aasta halvendatakase.»

Halvendamise all peab A. Le Coqi juht silmas eelkõige seda, et riik rikub jämedalt ettevõtete õigustatud ootuse printsiipi. Ta rõhutas, et valitsus pani 2015. aastal paika lahja alkoholi aktsiiside tõstmise plaani kuni 2020. aastani. «Nüüd on kõik pea peale pööratud,» märkis ta.

«Asi on jõudnud niikaugele, et küsime, mis annab meile põhjuse uskuda, et valitsuse tegevus pole nali? Mis annab meile põhjuse valitsust usaldada ja nende plaane tõsiselt võtta, kui neid igal aastal drastiliselt muudetakse,» rääkis Noop. 

Kuna Noobi sõnul on riik aktsiise täiesti suvaliselt ja ilma igasuguse analüüsideta järsult tõstnud, pöördusid nad Eesti Õlletöötjate Liiduga ka õiguskantsleri poole. «Riigil polnud õigust muuta aktsiisimäärasid, kuna need olid 2015. aatal väga konkreetselt fikseeritud kindla ajavahemiku peale,» lisas õlletööstur.

Olulist muutust hakkame me Noobi hinnangul nägema tänavu suvel, mil on jõustunud 65- protsendiline aktsiisitõus. «Sel suvel hakkab piirikaubandus Lätiga vohama. Lätti ei lähe mitte ühtegi teed, kus ei oleks viinakauplust ees ootamas. Alkoholipoode avatakse igal pool,» hoiatas ta. 

Lisaks teatas eile A. Le Coqi emafirma Olvi, et nad katkestavad alkoholiaktsiisi tõusu tõttu Leedus 2 miljoni euro suuruse investeeringu tütarfirmasse Volfas Engelman.

Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms ütles samuti, et lahjade alkohoolsete jookide drastiline aktsiisitõus seab äritegevuse koduturul tõsise surve alla. «Oodata on, et juba praegu märkimisväärne piirikaubandus Lätiga mitmekordistub ning kuni pool sisemaisest müügist võib suunduda piirile.»

Samas ei soostunud Härms täpsemalt kommenteerima, kas ja mis ulatuses nad investeeringud külmutavad. «Loomulikult tähendab see meile tootjana vajadust muutunud turuolukorraga kohaneda. Jälgime kindlasti tähelepanelikult, milliseks meie ärikeskkond pärast aktsiisitõusu muutub ning sellest tulenevalt teeme ka vajadusel tulevikku suunatud otsused,» ütles ta.   

Tänavu 1. veebruarist jõustus Eestis lahjale alkoholile 10-protsendiline aktsiisitõus, tõustes 9,13 sendini mahuprotsendi kohta liitrist. Juulis tõuseb aktsiis aga möödunud aasta määraga võrreldes 65 protsenti. Seevastu aga aastaks 2020 tõuseb aktsiis möödunud aastaga võrreldes 166 protsenti ehk enam kui kaks korda, 22,09 sendini liitrist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles