Euroopa Liit asus ühtlustama piiritusjookide geograafilise tähistamise nõudeid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moe piiritusjook
Moe piiritusjook Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi Eestis ei ole seni ühtki geograafilise tähistusega piiritusjooki, arutas riigikogu majanduskomisjon täna eelnõud, millega ühtlustatakse nende geograafilise tähistamise nõuded kogu Euroopa Liidus, kuna sellise ettepanekuga on välja tulnud Lõuna-Euroopa riigid.

«Eelnõu mõte on see, et tekiks geograafiliste tähiste menetluskord: et see oleks lihtsam ja oleks ühtlustatud kogu Euroopas ühtmoodi ja oleks kaitstud ka geograafiliste tähiste traditsioonid, toodete haldamised ja menetlused ja et oleks võimalik juurutada e-lahendusi, et registri loomisel ei oleks suuri kulutusi,» rääkis komisjoni esimees Aivar Kokk, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Kui keegi Eesti tootja soovib [olukorras], [kus] alkohol on Eestis toodetud ning vili siin kasvatatud ja villitud, oleks võimalik saada siin ka geograafiline tähis,» sõnas Kokk, viidates sellele, et majandusomisjon toetas valitsuse seisukohti selles küsimus. 

Küll aga lisas Kokk, et eelnõu suurimad toetajad on Lõuna-Euroopa riigid, kus konjaki- ja veinitootmine on tugevalt juurutatud ning geograafilise tähise märk on väga oluline. Kuigi Eestis üleüldiselt geograafilise tähisega tooteid ei ole, on näiteks Peipsi sibulale püütud juba aastaid seda saada.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles