Palo õlleaktsiisi tõstmisest: sotsiaalsed kasud ületavad majandusliku kahju (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Kristjan Teedema

Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo sõnul jäävad alkoholiaktsiisi tõstmisega tekkida võivad majanduslikud kahjud väiksemaks sotsiaalsetest tuludest, mistõttu majandusministeerium ei pea otsetarbekaks loobuda kavandatud muutustest aktsiisipoliitikas.

«Maksupoliitika on üks tõhusamaid meetmeid alkohoolsete jookide tarbimise reguleerimisel. Maksustamise abil püütakse muuta noorte ja alkoholi liigtarbijate alkoholitarvitamise harjumusi,» kirjutab Palo vastuses Eesti Õlletootjate Liidu pöördumisele aktsiisitõusude ärajätmiseks.

Alkoholi hinnamuutus mõjutab Palo sõnul enam noori ja alkoholi liigtarbijaid, kes on tervisekahju ennetamise riskigrupis.

«Selle eesmärgiga plaanitakse kehtestada lahja alkoholi aktsiisi tõstmine, et vähendada noortele ja uutele tarbijatele alkoholi majanduslikku kättesaadavust ning seeläbi piirata noorte alkoholi tarbimist,» märgib ta.

«Sotsiaalministeerium on toonud välja vajaduse lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi tõsta. Hetkel on aktsiisi mõjul kange alkoholi suhteline kallidus püsinud sarnasel tasemel, samas lahja alkohol on tarbijate jaoks odavamaks läinud. Seetõttu on lahjade alkohoolsete jookide aktsiisimäära kasv planeeritud mõnevõrra kiiremana,» kirjutab Palo.

Alkoholi aktsiisimäära tõstmise juures on meedia kajastuses jäänud Palo sõnul tagaplaanile alkoholist tingitud sotsiaalsed probleemid.

«Leiame, et mõnevõrra kallutatud argumentidega rünnak ei aita kaasa sisuliste lahenduste leidmisele,» märgib ta.

«Me mõistame teie muret sektori tuleviku arengu ja Eesti riigieelarve laekumiste pärast. Kaaludes erinevaid ühiskondlikke aspekte, leiab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et aktsiisi tõusuga tekkida võivad võimalikud majanduslikud kahjud jäävad väiksemaks sotsiaalsetest tuludest. Seetõttu ei pea ministeerium otsetarbekaks loobuda kavandatud muutustest aktsiisipoliitikas,» kirjutab Palo.

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra selle aasta juulist 65 protsenti, ent aastaks 2020 tõuseb aktsiis 2016. aastaga võrreldes 166 protsenti ehk enam kui kaks korda 22,09 sendini, kange alkoholi lõivuga see aga ei võrdsustu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles